Belföld

Szijjártó szerint igazságérzetet sért az Ab-döntés

A politikus szerint az ország érdekével ellentétes döntést hozott a különadó ügyében az Alkotmánybíróság.

Szijjártó Péter szerint az emberek igazságérzetével ellentétes döntést hozott a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó ügyében az Ab, de ha elfogadja a Ház a Fidesz törvényjavaslatát, akkor “legalább a 2010-es évre” orvosolható ez a helyzet. A fideszes képviselő ezt a különadót újraszabályozó törvényjavaslat vitájában mondta hétfőn az Országgyűlésben.

A politikus emlékeztetett: az Ab múlt héten úgy döntött, nem szedhető be a különadó a 2005-2009 között felvett végkielégítések után. Ez szerinte azért aggályos, mert a 2005 és 2009 közötti időszakban sorra születtek azok a hibás döntések, amelyek nyomán Magyarország államadóssága jelentősen növekedett, emiatt az ország és gazdasága pedig kiszolgáltatottá vált – fogalmazott.

Hozzátette: nem jogállam az, ahol az országot eladósító politikai és gazdasági vezetőket több tíz- vagy százmilliós végkielégítésekkel honorálják.

Példaként említette a BKV volt személyzeti vezetőjének végkielégítését, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank egykori vezetőinek többmilliós juttatásait, valamint a többmilliárdos tartozást felhalmozó MÁV korábbi vezetőinek végkielégítéseit.

Szijjártó Péter kiemelte, az új alaptörvény időszakában elképzelhetetlen, hogy az ország érdekével és az emberek igazságérzetével szemben ilyen végkielégítéseket fizessenek ki.

Az Ab ugyanakkor úgy döntött, hogy a 2010. évre vonatkozóan egy törvény elfogadásával ezek a “pofátlanul” magas végkielégítések visszaszerezhetők – mondta, megjegyezve, hogy fideszes képviselőtársaival, Lázár Jánossal és Ágh Péterrel ezért nyújtották be indítványukat az Országgyűlésnek, és annak elfogadásával “legalább a 2010-es esztendőre ezt az emberek igazságérzetével és az ország érdekével ellentétes helyzetet” orvosolni tudják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik