Belföld

Nem ússza meg a börtönt a volt dögei polgármester

Az ítélet ellenére a férfi nem kezdte meg időben a börtönbüntetését, ezért a bíróság most elővezeti.

Vincze Ferenc Tibort februárban ítélte jogerősen három év tíz hónapos börtönre a Debreceni Ítélőtábla, ám ő a megszabott határidőig – május 5-ig – nem kezdte meg büntetésének letöltését. A polgármesterrel szemben ezért elővezető parancsot adott ki a megyei bíróság, és a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságnak továbbították – ismertette Nyakó Zsuzsanna.

Az elővezetést a rendőrség hajtja végre úgy, hogy az elrendelő határozatban megjelölt helyre, vagyis a nyíregyházi Büntetés-végrehajtási Intézetbe kíséri az elítéltet. Az elővezető parancs szerint ennek legkésőbb június 8-ig kell megtörténnie.

A szabolcsi Döge korábbi független polgármesterét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetésben találták bűnösnek. Az ítélőtábla az első fokon eljáró szabolcsi bíróság korábbi ítéletének börtönbüntetésre vonatkozó részét megtartotta, míg a kiszabott egymillió forintos pénzbüntetést nyolcmillió forintos vagyonelkobzásra változtatta.

A 2006-ban kipattant ügyben a helyi általános iskola 233 millió forint értékű beruházásával összefüggésben a polgármester 20 millió forintot kért a Popovics és Társa Kft. – időközben elhunyt – ügyvezetőjétől a kivitelezés elnyeréséért, és azért, hogy “rendben menjenek a dolgok”. A cégvezető titokban rögzítette az erről szóló telefonbeszélgetést, amelyben a polgármester arra figyelmeztette: az összegnek csak egy része, 8 millió forint van “letudva”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik