Belföld

Ma nemzetiségi nyelvből és irodalomból érettségiznek

Az írásbeli 180 percig tart és négyféle feladatból áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség.

A nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv írásbelivel folytatódnak az idei érettségi vizsgák hétfő reggel 8 órától. Az Oktatási Hivatal adatai szerint középszinten horvát nyelv és irodalomból 1 helyszínen 16-an, német nemzetiségi nyelvből 5 helyszínen összesen 58-an, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 7 helyszínen 208-an, román nyelv és irodalomból 1 helyszínen 41-en, szerb nyelv és irodalomból 1 helyszínen 35-en, szlovák nyelv és irodalomból 2 helyszínen 5-en tesznek írásbeli érettségi vizsgát hétfőn, míg szlovén nemzetiségi nyelvből 1 diák vizsgázik.

Emelt szinten horvát nyelv és irodalomból 2 helyszínen 30, német nemzetiségi nyelvből 1 helyszínen 1, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 4 helyszínen 190, szlovák nyelv és irodalomból 2 helyszínen 9 tanuló tesz írásbelit.

Nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyból az írásbeli vizsga középszinten 240 percig tart. A vizsgázók két feladatlapot oldanak meg: az elsőn szövegértési, a másodikon pedig szövegalkotási feladatok vannak – utóbbiból hármat sorolnak fel és a diákoknak egyet kell megoldaniuk. Emelt szinten az írásbeli vizsga egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll, ezekre is 240 perc van.

Nemzetiségi nyelv tárgyból középszinten az írásbeli 180 percig tart és négyféle feladatból áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség.

Az emelt szintű szóbeli érettségi június 2-a és 8-a, a középszintű június 14-e és 28-a között lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik