Belföld

Kovács László elégedett az uniós válságkezeléssel

A szocialista politikus szerint az EU életképességét bizonyítja, hogy le tudta küzdeni a pénzügyi krízist.

A volt uniós biztos, az MSZP alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az EU jelenlegi legfontosabb feladata megelőzni, hogy hasonló válságok söpörjenek végig Európán.

A volt uniós biztos méltatta azt is, hogy az EU képes volt leküzdeni a válságot, és jelentős támogatást tudott nyújtani a nehéz helyzetbe került országoknak, Görögországnak, Magyarországnak, Írországnak és Portugáliának.

Az unió előtt álló feladatok egyike most a válság következményeinek felszámolása, az Európa 2020 stratégia végrehajtása, a másik pedig megakadályozni, hogy még egyszer hasonló válság söpörjön végig Európán. Kovács László szerint ezt a célt szolgálja a gazdasági kormányzás, a gazdaságpolitikák összehangolása, a költségvetések egyeztetése és a pénzpiacok szigorúbb szabályozása és felügyelete.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy az uniós tagsággal nőtt Magyarország érdekérvényesítő képessége, a tagság alapja azonban az előnyök és kötelezettségek összhangja, a közös értékrend betartása, amelynek számonkérését nem lehet felügyeletként vagy diktátumként értelmezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik