Belföld

Egymást védik a rendvédelmisek?

A vizsgálatok szerint egyetlen tűzoltó sem vitte magával speciális felszerelését az áprilisi tüntetésre.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az elmúlt három hétben befejezték a 112 önkormányzati tűzoltóság parancsnoka által készített belső vizsgálat elemzését, de eljárás egyetlen tűzoltó ellen sem indult – tette hozzá a szóvivő, aki nem kívánta kommentálni az eredményt.

A Független Hírügynökség a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletét is megkereste, ám ott még mindig tartják magukat ahhoz, amit három héttel ezelőtt közöltek, nevezetesen, hogy tart a rendelkezésre álló információk elemzése. Eszerint továbbra sem tudni, hány eljárás indult és pontosan miért. A Független Hírügynökség az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályához fordult információért, ott későbbre ígértek tájékoztatást.

Három héttel ezelőtt szombaton volt Budapesten a fegyveres és rendvédelmi dolgozók első országos demonstrációja. A rendezvényen annak ellenére több tucat tűzoltó viselte az államilag beszerzett, speciális bevetési védőruhákat, hogy a parancsnokok megtiltották azok kivitelét a laktanyából. A szabálytalanságok felderítésére Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője azonnal vizsgálatot rendelt el, az úgynevezett rovancsok eredményét néhány órán belül kellett eljuttatni az OKF-hez. A vizsgálat eredménye szerint ennek ellenére egyetlen szabálytalanság sem történt, legalábbis egyetlen egyet sem sikerült felderíteni, mert eljárás egyetlen tűzoltó ellen sem indult.

Eddig az egyenruhások múlt pénteki demonstrációján történtekről is csak szűkszavúan tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság: a Dávid-csillagos “zászló” égetése kapcsán szombaton közölték, hogy egy férfi ellen garázdaság miatt eljárást indítottak, de úgy tudni, több más szabályt is megsértettek a tiltakozó megmozduláson, az eljárásokról azonban nincs adat. Úgy tudni, egy XIV. kerületi rendőr ellen pirotechnikai eszköz birtoklása miatt indult vizsgálat, őt kollégái állították elő az V. kerületi kapitányságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik