Belföld

Ezrek tüntetnek a Kossuth téren

A többi közt a korkedvezményes nyugdíj eltörlése ellen tiltakoznak a rendvédelmi dolgozók.

Eddig körülbelül kétezren gyűltek össze, de folyamatosan érkeznek a résztvevők a Kossuth térre, ahol ismét demonstrációt tartanak a rendvédelmisek.

A gyalogos demonstráció résztvevői délelőtt tíz órakor kezdtek gyülekezni az Országház épületénél. A tervek szerint hamarosan elindulnak: a menet érinti majd a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium épületét is, majd visszatérnek a Kossuth térre. Ezzel párhuzamosan egy autós menet is elindult két órakor a Hősök teréről, ők is a Kossuth térre tartanak. A két csoport találkozója után beszédeket tartanak, majd este élőláncot és fáklyás felvonulást szerveztek a Parlament köré.

Közben a Belügyminisztériumban a demonstrációval azonos időpontra szervezték meg a különféle érdekvédelmi fórumokkal, így a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumával is az egyeztetést. A szakszervezetek közölték, hogy bármikor félbeszakítják, vagy ünnepséggé alakítják át a tüntetést, ha megfelelő jogi garanciákkal megegyezik velük a kormányzat.

A demonstráció szervezői közleményükben arról írnak, hogy a haza védelme, a fegyveres és rendvédelmi munkavállalók helyzete pártok és ideológiák felett álló, össztársadalmi ügy kell hogy legyen. Arra kérnek mindenkit, hogy méltósággal, csak az eredeti célokkal összefüggésben demonstráljon. Úgy fogalmaznak: “Mi az állampolgárokat szolgáljuk, most mi vagyunk bajban, segítsenek nekünk!”

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók korábban “Hivatásunk védelmében” névvel indítottak demonstrációsorozatot. Péntekre hármas megmozdulást szerveztek: autós és gyalogos felvonulás mellett a Kossuth téren a Parlamentnél fognak tiltakozni szerzett jogaik, köztük az utolsó, a korkedvezményes nyugdíj elvétele ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik