Belföld

Duplájára nő a városligeti csónakázótó

Világszínvonalú szolgáltatásokat ígérnek a látogatóknak a tavon és az októberben nyíló felújított műjégpályán.

A másfél éve megkezdett, mintegy 4,7 milliárd forintos rekonstrukció során a “korcsolyacsarnok” visszanyeri eredeti arculatát. A felújításhoz szükséges pénz kétharmadát európai uniós, harmadát pedig fővárosi forrásból teremtették elő – mondt el Bartha László, a projekt menedzsere.

A több mint százéves Városligeti Műjégpálya épülete előtti mintegy 16 ezer négyzetméteres területet ősztől tavaszig a jégsportok kedvelői, míg tavasztól őszig a csónakázók vehetik birtokba. Utóbbiak kétszer akkora területen csónakázhatnak, mert a jó időre a betonmedence állatkert felőli oldalát is feltöltik vízzel.

A csónakázótavat a közeli Széchenyi fürdő elhasznált gyógyvizével, valamint a fürdő nem használt hideg vizes kútjaiból töltik fel. A tó érdekessége lesz, hogy a vízben a Szépművészeti Múzeummal közösen víziszobor-kiállítást rendeztek; így evezni az alkotások között lehet május 22-e és szeptember 4 között.

A műjégpálya épületét az eredeti állapotában állítják helyre. A városligeti intézmény Európa második legrégebbi pályája, 1926 óta lehet itt műjégen korcsolyázni. Bartha László szerint a műjég Európában biztosan, de talán a világon is a legnagyobb összefüggő mesterséges jégfelület, amelyen számos jégsport-világbajnokságot tudnak majd rendezni. Példaként említette, hogy 2012. január első hetében itt rendezik majd meg az európai gyorskorcsolya-bajnokságot.

A várakozásaik szerint egy-egy téli hétvégén akár 10 ezer ember is megfordulhat majd a műjégpályán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik