Belföld

Botrányok a rendvédelmisek tüntetésén

Izraeli zászlót égettek, elfoglalták a Parlament parkolóját a demonstrálók. Pintér a helyszínen járt.

Pirotechnikai eszköz birtoklása miatt egyik kollégájukat voltak kénytelenek előállítani a rendőrök a Kossuth téren. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, az információk egy részét meg tudja erősíteni, egy embert valóban előállítottak, de az érintett személyiségi jogaira tekintettel azt nem árulhatja el, hogy civilről vagy rendőrről van-e szó.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója ugyanakkor elmondta: a rendőrök pirotechnikai eszköz birtoklása miatt állítottak elő egy XIV. kerületben szolgálatot teljesítő rendőrt, akit az V. kerületi kapitányságra. Úgy tudni, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének pólójában volt.

Több száz demonstráló foglalta el a Kossuth téren a virágládákkal és lánckorláttal körbekerített parlamenti parkolót. A tüntetők a lánckorláton átlépve jutottak a lezárt területre, majd leültek a földre. Közben többen zászlókkal a kezükben felmentek a főlépcsőn is, de onnan egy idő után valaki letessékelte őket. A kordonon belülre tűzoltók, vámosok és a büntetés-végrehajtás dolgozói is bementek. A rendőrség ezért több busznyi rohamrendőrt vezényelt a helyszínre, információk szerint a parancsnok a demonstráció szervezőivel tárgyalt, hogy állítsák helyre a rendet. Horvát Katalin Fanni rendőrségi szóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta, a rendőrség megítélése szerint a történtek ellenére a rendezvény nem veszítette el békés jellegét, így azt nem kellett feloszlatni.

Az RTL Híradó esti kiadásának helyszíni tudósítója azt mondta, a kordonon átlépő rendvédelmisek később fél hét körül elhagyták az elfoglalt területet. Kónya Péter, a demonstrációs bizottság vezetője Pintér Sándor belügyminiszter hívását várta ekkor. Nem sokkal ezt követően a szaktárca vezetője személyesen jelent meg a helyszínen. Pintér a tüntetők bekiabálása közepette úgy fogalmazott: hétfőn várja megbeszélésre a szakszervezetek képviselőit, a tűzoltók pedig még az idén megkapják a túlórapénzüket – adta hírül az RTL Híradó.

Ezrek gyűltek és meneteltek

Körülbelül háromezren gyűltek össze péntek délután a Kossuth téren, ahol többi közt korkedvezményes nyugdíjuk tervezett eltörlése ellen demonstrálnak a rendvédelmi dolgozók, és civil szimpatizánsok. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a terveknek megfelelően megérkeztek a Hősök teréről indult autós felvonulás résztvevői is, és csatlakoztak a demonstrációhoz. Azóta a tömeg előtt felszólalt többi közt Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke, a demonstrációs bizottság vezetője, Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője és Szima Judit a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára.

Az MTI információi szerint a tüntetők a Nemzetgazdasági Minisztériumnál elégettek egy izraeli zászlót, a fővárosi Kossuth Lajos téren felépített színpadon pedig egy lécekből ácsolt akasztófát helyeztek el, annak köteléről egy csokor szegfű és egy zacskó narancs lógott.

Az MTV Híradója szerint garázdaság miatt indít eljárást a rendőrség a zászlóégetés miatt. Az interneten péntek este több helyen is közzétett felvételen az látszik, hogy a tüntetők gyűrűjében meggyújtanak egy fehér textildarabot, amelyen a hivatalos izraeli zászló középponti jelképe, a kék Dávidcsillag látható.

A demonstrálók több tucat úgynevezett könnygyertyát is működésbe hoztak. Ez a szerkezet is nagy füstöt képez, de a füstbombával ellentétben nem eldobják, hanem a földre helyezik.

Az esti előre meghirdetett fáklyás felvonuláson két nagy méretű konténer gyulladt ki a Kossuth tér sarkán. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője hangsúlyozta: nem szándékos gyújtogatás volt. A konténerekben víz volt, épp azt a célt szolgálták, hogy az égő fáklyákat azokban gyűjtsék össze. Azonban a konténerekbe túl sok fáklyát dobtak, így kisebb tűz keletkezett. A tűzoltóságot az egyik tűzoltó kolléga értesítette – mondta. A tüzet egy tűzoltási csoport egy vízsugárral rövid idő alatt eloltotta.

A demonstráció az Országház körül alkotott élőlánccal az előre bejelentett program szerint éjfél körül ér véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik