Belföld

Csendőr százados pere: vége az első napnak

Hatalmas érdeklődés kísérte a pert. Riporterek és sárga csillaggal demonstrálók a helyszínen.

Nem sokkal déli 12 óra után véget ért a Képíró Sándor volt csendőr százados ellen folyó büntetőper első napja a Fővárosi Bíróságon csütörtökön. A tárgyalássorozat a következő napokban folytatódik – hangzott el a Magyar Rádió Krónika című műsorában.

Képíró Sándor, a 97 éves büntetlen előéletű magyar és argentin állampolgár ártatlannak vallotta magát. Képíró azt mondta: “tisztességesnek érzem magam”. Szerinte a vád “hazugságokon alapul.

A hazai és nemzetközi sajtó rendkívüli érdeklődése mellett kezdődött reggel a tárgyalás. Képíró Sándor a tárgyalás megkezdése előtt újságíróknak is azt mondta, hogy ártatlan. A vádlottat sárga csillagos tüntetők is fogadták a bíróság előtt.

A per kezdete előtt a botjába kapaszkodó, nehezen mozgó 97 éves férfit a tárgyalóterem hátsó bejáratából kísérték terembe, miközben egy nő “Gyilkosok! 97 éves öregember gyilkosai!” feliratú táblát tartott a férfi elé. Képíró először a hallgatóság részére fenntartott padsorban foglalt helyet, majd a vádlottak padjához kísérték.

Nem sokkal 10 óra után az ügyész ismertette a vádiratot.

A bíró a tárgyaláson megtiltotta a hallgatóságnak a véleménynyilvánítást, még a nevetést is. A szabadlábon lévő, 97 éves vádlottat egy rokona segítette abban, hogy megértse, mi hangzik el. A férfi hallása annyira rossz, hogy szinte egy szót sem értett abból, amit a bíró mond. Kijelentette: tudja, hol van, és hogy miért van itt: hazugság, koholmány alapján, ártatlanul. Szerinte rendben van az egészségi állapota, de nagyon ideges a sok hazugság miatt.

Képíró egészségi állapotára tekintettel rövidített tárgyalást tartottak, gyakori szünetekkel. A férfi folyamatos vallomást nem tudott tenni, de összefüggő előadásra képes volt. Az ügyész ezután ismertette a vádiratot.

A jelenlévők közül valaki azt kiabálta: “Biszku Bélát miért nem hoztátok ide?” A nézők között megjelent több, sárga Dávid-csillagot viselő fiatalember is.

A vádirat szerint 1942 január 23-án Képíró Sándor akkori főhadnagy által irányított járőrök több embert lelőttek, illetve kivégző osztag elé juttattak. A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ a 10 legkeresettebb náci háborús bűnös között említi 2010-es jelentésében. A csendőrtisztet a szervezet 2006 nyarán találta meg Budapesten.

A tárgyaláson részt vett a háborús bűntettekkel foglalkozó szerb különleges ügyész is, akit elkísért Efraim Zuroff, a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ vezetője, valamint az újvidéki zsidó közösség képviselői is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik