Belföld

A képviselők sem maradnak ki a különadózásból

Módosítják a törvényt, miután kiderült, a képviselőkre nem vonatkozik a végkielégítések különadója.

A Fidesz frakcióelnökségének legutóbbi ülésén megszületett a döntés arról, hogy kezdeményezik a végkielégítéseket 98 százalékos adóval sújtó törvény módosítását, hogy az a parlamenti képviselőkre, valamint a távozó megyei közgyűlési elnökökre is vonatkozzon – értesült a Népszabadság.

A napilap csütörtöki száma meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Fidesz még nem adta be a törvénymódosítást, de a politikai döntés után ez hamarosan megtörténik.

A cikk felidézte: három héttel ezelőtt írtak arról, hogy az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyaránt úgy értelmezi a különadóról szóló törvényt, hogy az országgyűlési képviselőknek nem kell büntetőadót fizetniük a 2006-ban és 2010-ben felvett hathavi végkielégítésük után, mert nekik speciális a munkaviszonyuk, nem foglalkoztatottak, és nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke erre reagálva akkor azt mondta, hogy a Fidesz-frakció értelmezése szerint a törvény egyértelműen vonatkozik a képviselőkre is, és ha ezt az Országgyűlés Hivatala másként látná, akkor kezdeményezik a jogszabály módosítását.

A Népszabadság emlékeztetett arra, hogy a különadót a személyi jövedelemadó május 20-i határidejéig kell befizetni. Az Alkotmánybíróság (AB) ugyanakkor várhatóan még május 20-a előtt dönt a büntetőadót támadó indítványokról. Az AB-hez több mint hetven magánszemély, ellenzéki politikus, civil szervezet, szakszervezet fordult a törvény megsemmisítését kérve – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik