Belföld

Platformvita az MSZP-ben

Határozottan cáfolja az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformjának elnöke, hogy támogatnák a Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződő pártszavazási kezdeményezést.

Az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformjának elnöke közleményében határozottan cáfolta, hogy támogatnák a Demokratikus Koalíció Platform pártszavazási kezdeményezését.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök még április végén jelentette be a Facebookon, hogy a Demokratikus Koalíció vezetőivel pártszavazást kezdeményez az MSZP vezetőinek jövedelmével valamint a párt gazdálkodásával kapcsolatban. Ezt azzal indokolta, hogy új erkölcsi normát szeretnének teremteni az MSZP-ben. Később ugyancsak a Facebookon közölte, hogy összesen hat kérdést bocsátana szavazásra. Megkérdeznék a tagságtól, hogy alkossanak-e párton belül szabályokat a vezetők jövedelem- és vagyonnyilatkozatáról, tegyék-e ellenőrizhetővé ezeket. Arról is kikérnék véleményt, hogy az MSZP elnökét és megyei elnökeit a tagság közvetlenül válassza meg.

Kertész Krisztián, az Ésszerűség és Felelősség Platform elnökének közleménye szerint a pártvezetők közvetlen választása azt eredményezné, hogy a vezetőséget a jelöltek programjainak ismerete nélkül választanák meg. Felhívta a figyelmet, hogy még az országos és megyei elnökök közvetlen választása is áthidalhatatlan szervezési nehézségeket vetne fel és aligha lenne biztosítható a 30 ezer párttag teljesen egyidejű és titkos szavazása.
A platform elnöke szerint ugyanakkor támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a párt gazdálkodását még átláthatóbbá, még ellenőrizhetőbbé teszi. Ezzel kapcsolatban több más platform és már ők is megfogalmaztak javaslatokat.

Az MSZP alapszabálya szerint egyébként mindenképp foglalkozni kell a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform pártszavazási kezdeményezésével, ha összegyűjtik a megfelelő számú aláírást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik