Belföld

Önkormányzati biztos kellene Ajkára a Fidesz szerint

A városnak hatmilliárd forintot meghaladó tartozása van.

Önkormányzati biztos kijelölését és azonnali adósságrendezési eljárás kezdeményezését tartja szükségesnek a Fidesz helyi szervezete Ajkán, a város hatmilliárd forintot meghaladó tartozása miatt – mondta Stolár Mihály, a Fidesz városi elnöke szerdán sajtótájékoztatón a településen.

Hangsúlyozta, hogy 100 millió forintot meghaladó, 20 napon túli tartozás esetén önkormányzati biztos kijelölése szükséges, Ajkán viszont már ez a tartozás meghaladja a 900 milliót, sőt a 90 napon túli is 463 milliót tesz ki.

Utalt arra: az önkormányzat hitelállomány 2010. december 31-én 3,3 milliárd forint volt, ám az idén már felvett 200 millió forint úgynevezett likvid hitelt a város, s további 600 millió igénybevételéről is döntött a képviselő-testület.

Az önkormányzat éves működési hiánya is eléri az egymilliárd forintot – tette hozzá, megjegyezve: szerinte év végére a város teljes tartozásállománya eléri a hétmilliárd forintot. Kiemelte azt is: 2013-ban kezdődő hiteltörlesztések következtében a város éves 11-12 milliárdos költségvetésének már a 40 százalékát kell ilyen célra fordítani.

Stolár Mihály kitért arra, hogy mindezen tényeket a 2010-es költségvetés mérlegbeszámolójához készített áprilisi könyvvizsgálói jelentés is tartalmazza; a polgármesteri előterjesztést – nem teljes mértékben egyetértve a beszámolóval – “korlátozott záradékkal” látta el a könyvvizsgáló.

Fülöp Zoltán, a Fidesz városi frakciójának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatnak a vállalkozások is “hiteleznek”, mert – mint mondta – a szállítókkal szembeni tartozás a 2009. évi 830 millió forintról 2010-re 1,4 milliárdra nőtt. A frakcióvezető szerint szükségessé válhat az államháztartásról és az önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvényekben foglaltak alkalmazása, így például önkormányzati biztos kijelölése.

Schwartz Béla (MSZP), Ajka polgármestere az MTI-nek azt mondta: a Fidesz helyi szervezete megint egyoldalú tájékoztatást adott a sajtónak, ugyanis ezúttal is “megfeledkeztek” a város követeléseiről. Közölte: a kormány a múlt év végén még több mint egymilliárd forintnyi pályázati pénzzel tartozott a városnak, így a fejlesztéseket teljes egészében “előfinanszírozta” az önkormányzat. A kormány jelenleg is tartozik még 350 millióval – jegyezte meg a polgármester.

Rámutatott arra is, hogy egymilliárd forintnyi adóval tartozik az ipari park a városnak, 500 millióval a Bakonyi Erőmű Zrt., s más jelentős tételű adókivetések sem folytak még be. Szerinte az összes követeléseik 3,2 milliárd forintra tehetőek, s a város nettó tartozása a 2,8 milliárdot nem haladja meg. Megjegyezte: felfoghatatlan, honnét veszi a helyi Fidesz, hogy a városnak hatmilliárdos tartozásállománya van.

Schwartz Béla kitért arra is, hogy az egy főre jutó hitelállomány Ajkán kevesebb mint Veszprémben vagy Pápán, ott mégsem “kiáltanak” önkormányzati biztosért. Ennek kijelölésére semmi szükség nincs – szögezte le.

A polgármester elmondta azt is, hogy az idén valóban vesznek fel hitelt, de nem 600 millió forintot, hanem csak 470 milliót, amely a kórház 3,3 milliárdos fejlesztésének az önkormányzati önrészét jelenti.

“Feltételezem, a helyi Fidesz nem azt akarja, hogy maradjon el a régóta esedékes kórházfejlesztés és mondjunk le 2,8 milliárdnyi megnyert pályázati támogatásról” – mondta Ajka polgármestere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik