Belföld

Még mindig tartja a kívánatos pártarányokat az m1 Híradója

Legalábbis ez derül ki a Hírcentrum felméréséből.

A Magyar Televízió fél nyolcas híradója az elmúlt egy hétben is teljesítette a kívánatos pártarányokat – közölte Rákosy Zsófia, a Magyar Távirati Iroda (MTI) kommunikációs vezetője szerdán. A Magyar Televízió m1-es csatornáján főműsoridőben sugárzott (az úgynevezett “félnyolcas”) Híradó szereplőinek pártarányait a múlt héten is elemezte a Magyar Távirati Iroda (MTI) Hírcentruma.

Az április 25-e és május 1-je közötti időszak méréseinek eredményeit most is két táblázatban, említés, illetve szinkron szerint foglalták össze. Az említés címszó alatt azok az esetek szerepelnek, amikor egy-egy szereplő neve, illetve vele kapcsolatban hír hangzott el az adásban, és ez hány másodpercig tartott. A szinkron alatt pedig azok az esetek vannak felsorolva, amikor egy szereplő a saját hangján szólalt meg és az, másodpercben mérve, mennyi időt jelentett.

A múlt heti elemzés a kormány, a kormánypártok és az ellenzéki pártok híradós szerepléseinek arányait összegzi. Függetlenek az elmúlt egy hét híradásaiban nem szerepeltek – olvasható a táblázatban.

Az eredmények szerint az említés szintjén a kormány 22,9 százalékban, a kormánypártok pedig 5,7 százalékban szerepeltek a múlt heti híradókban. Az ellenzéki pártokat az esetek 61,4 százalékában említették, ebből a legnagyobb arány a szocialista párté (31,4 százalék), a második a Jobbik 22,9 százalékkal, a harmadik pedig az LMP 17,1 százalékkal.

A szinkront, vagyis a politikusok megszólalását tekintve: az esetek 28,6 százalékában szólalt meg a kormány valamely tagja, 17,1 százalékban pedig kormánypárti képviselő. Az ellenzéki megszólalások aránya 54,3 százalék. A sorrend e tekintetben is ugyanaz, mint az említések kapcsán. Az ellenzéki pártok közül az esetek 25,7 százalékában szocialista, 17,1 százalékban jobbikos és 11,5 százalékban LMP-s képviselő szólalt meg a híradóban.

Így az MTV múlt héten sugárzott fél nyolcas híradójának elemzése szerint a csatorna továbbra is a médiapiac által elfogadott, kiegyensúlyozott közszolgálati hírszolgáltatásnak megfelelő arányokban szerepelteti műsorában a különböző pártpolitikai, illetve kormányzati szereplőket – tette hozzá az MTI kommunikációs vezetője.

Rákosy Zsófia április végén jelentette be, hogy a jövőben az MTI Hírcentrum rendszeresen elkészíti saját felmérését a közmédiumok hírműsorainak pártarányairól. Ebben azt vizsgálják, hogy a hírműsorok teljesítették-e a kívánatos pártarányokat, amely azt jelenti, hogy “egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok és egyharmad ellenzék”.

Az MTI Hírcentrum először a március 21-e és április 17-e közötti időszakban főműsoridőben sugárzott (“félnyolcas”) Híradó szereplőinek pártarányairól készített elemzést. Ez rámutatott: az egyhónapos időszakban a Magyar Televízió teljesítette a kívánatos pártarányokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik