Belföld

Mérnökhallgatók mentik meg a fonódó projektet?

Az egyetemisták pusztán szakmai érdeklődésből készítették tervüket.

Független közlekedésmérnök-hallgatók olyan tervet készítettek, amely megfelelő lehet a fővárosnak és a II. kerületnek is. Tarlós István főpolgármester nemrég azt mondta, hogy ha nem közelednek az álláspontok, a Budai villamosközlekedést javító tervet végleg elvetik.

Az eredeti terv ellen az a fő kifogás, hogy a Margit híd alatti területre tervezett csomópont túlságosan hosszú. Nagyjából 40 másodpercbe telik, amíg a villamos áthalad a kereszteződésen. Ezen idő alatt csak a rakpartról érkezők és oda haladók kaphatnának zöld jelzést. Így dugók alakulhatnak ki.

Az egyetemisták megoldása szerint a csomópontot a mostani állapotban hagynák, és a vágányokat máshova helyeznék. A vágányok továbbfutnának végig a Frankel Leó utcában, ahol ezzel párhuzamosan akár sétálóutcát is ki lehetne alakítani. A villamos a Frankel Leó utca végén a Bem tér szélét érintve, majd a Bem rakpartot keresztezve érné el a Duna-partot, ahonnan már a hatályos tervekkel megegyező módon érné el a Batthyány teret.

A közúti forgalom a Bem téren jelentős változásokon esne át azzal, hogy a Bem rakpart Lánchíd irányába tartó sávját lesüllyesztve vinnék át a Bem téren, hogy a Fő utcában ismét a felszínre érjen. Ez lehetővé tenné, hogy a Bem tér újra egységes parkként és ne szétszabdalt zöldfelületként heverjen parlagon.

A mérnökhallgatók közleményük szerint szakmai érdeklődésből készítették el a tervet és remélik, hogy ezzel feloldható a fonódó kapcsán kialakult várospolitikai patthelyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik