Belföld

Lázár téved az MSZSZ szerint

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: komoly társadalmi kihívásnak tekinti, hogy a játékgépek állami kontroll nélkül veszi el az emberek pénzét.

A pénznyerő automatákat üzemeltető vállalkozásokat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) visszautasítja Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a Fidesz-KDNP-frakcióülés után tett szerintük “téves” kijelentéseit – közölte hétfőn az MSZSZ az MTI-vel.

Lázár János a Fidesz-KDNP frakcióülése után hétfőn azt mondta: komoly társadalmi kihívásnak tekintik – különösen a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben -, hogy a játékgépek, a “pénznyelő” automaták ipara “állami kontroll nélkül veszi el az emberek pénzét és fosztja meg az államot adóbevételektől”.

Ennek az egész iparnak, piacnak az újraszabályozását maximálisan támogatjuk – hangsúlyozta Lázár János, megjegyezve, a kormány már folytat vizsgálatokat ebben az ügyben.

Az erre reagálva közzétett MSZSZ-közlemény szerint, amelyet Schreiber István, a szövetség elnöke jegyez, nem állja meg helyét a Fidesz frakcióvezetőjének a kijelentése.

Az MSZSZ elnöke úgy vélte: téves az állam ellenőrző szerepének hiányáról tett állítás, mivel olyannyira van állami kontroll, hogy a bankszektoron kívül egyedül a szerencsejáték szakmának van különálló állami felügyeleti szervezete, ez pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által működtetett Szerencsejáték Felügyeleti Főosztály. Másrészt pedig a pénznyerő automatákat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hitelesíti és rendszeresen ellenőrzi – hívta fel a figyelmet közleményében Schreiber István.

Az érdekvédelmi szervezet közleménye értetlenségét fejezi ki a tekintetben, hogy a Fidesz frakcióvezetője miért állítja azt, hogy a pénznyerő automatákat üzemeltető vállalkozások megfosztják az államot a bevételtől. Hiszen az ágazat bevételtől függetlenül havi fix különadót fizet – ez a játékadó, amely gépenként és havonta 100 ezer forint -, így összességében több mint 70 milliárd forinttal járul hozzá a magyar költségvetési bevételekhez. Az adóhivatal statisztikái szerint az adófizetési fegyelem ezen a területen 98 százalékos – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik