Belföld

Lázár nem kegyelmezne Gyurcsánynak

A Fidesz frakcióvezetője körültekintő eljárásra kéri a mentelmi bizottságot a Sukoró-ügyben.

A Fidesz frakcióvezetője arra kérte a parlament mentelmi bizottságának fideszes tagjait, hogy a legnagyobb körültekintéssel járjanak el, mielőtt döntést hoznak Gyurcsány Ferenc szocialista képviselő, volt miniszterelnök mentelmi joga ügyében.

A volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján közölte: tekintettel arra, hogy egy milliárdos bűncselekményről van szó, valamint arra, hogy a rendszerváltás óta még nem fordult elő, hogy egy ilyen típusú ügyben a legfőbb ügyész kezdeményezze egy volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését, alapos, körültekintő, minden szempontot mérlegelő döntésre kérte a mentelmi bizottság fideszes tagjait. Szerinte egy hónapig is eltarthat a vita a testületben. Megjegyezte, mint mindenkit, így Gyurcsány Ferencet is megilleti az ártatlanság vélelme, “mi ezt tiszteletben is kívánjuk tartani”.

A politikus a leghatározottabban visszautasította azt a feltételezést, amely szerint a kormányoldal nyomást akarna gyakorolni az ügyészségre. Emlékeztetett, a feljelentést az LMP tette.

Arra a kérdésre, hogy személyes véleménye szerint fel kellene-e függeszteni a mentelmi jogot, a frakcióvezető úgy válaszolt: az álláspontját a mentelmi bizottság javaslata után alakítja ki. Azt azonban elgondolkodtatónak tartja – folytatta -, hogy senki nem vitatja, hogy az alapügyben, a sukorói beruházás ügyében kár érte a magyar államot. “Meg kell találni azt a felelőst, aki ezt a kárt okozta” – hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc közölte, lemond mentelmi jogáról, Lázár János azt mondta: a mentelmi jog nem a képviselőé, arra pedig az Országgyűlésnek van joga, hogy mérlegelje annak felfüggesztését vagy fenntartását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik