Belföld

Békésen zajlott a Jobbik dabas-szőlősi demonstrációja

A Független Hírügynökség értesülése szerint a tiltakozáson valamivel több mint százan vettek részt.

Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik demonstrációja Dabas-Szőlősön, ahol vasárnap este nyolc romát vettek őrizetbe csoportos garázdaság és rongálás miatt egy kocsmai verekedés után. A Független Hírügynökség értesülése szerint a tiltakozáson valamivel több mint százan vettek részt. Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, a bejelentett demonstráció hét órakor kezdődött és negyed kilenckor ért véget, rendzavarás, rendőri intézkedés nem történt, az összejövetel békés volt.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt, hétfőn megállapodott a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület táborfalvai vezetője és a dabasi roma önkormányzat vezetője abban, hogy nem tartanak demonstrációt Dabas-Szőlősön, ahol vasárnap délután többen összeverekedtek egy kocsmában. A romák a polgárőrökkel megegyeztek ugyan, de a Jobbik ellenére békés demonstrációt jelentett be a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon, a tiltakozó rendezvényt a kocsma előtti területen meg is tartották.

A Roma Sajtóközpont korábbi tájékoztatása szerint Raffael Gyula, a dabasi roma önkormányzat vezetője és Dutka Iván, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület táborfalvai szervezetének vezetője egy hétfői, személyes találkozón állapodott meg abban, hogy a polgárőr egyesület nem demonstrál Dabason. A felek abban maradtak, hogy helyben, békés eszközökkel keresik a probléma megoldását. “A rend híve vagyok, ez egy nyugodt kis falu, és szeretném, ha a jövőben is az maradna – indokolta döntését Dutka Iván, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület táborfalvai vezetője. A dabasi roma önkormányzat vezetője szerint is fontos, hogy helyben, békés eszközökkel oldják meg a problémákat, anélkül, hogy bármely politikai erő a másik fölé kerekedne.

Mint ismert, vasárnap délután nyolc roma férfi támadta meg az egyik helyi kocsma három vendégét. A verekedésben hárman sérültek meg könnyebben, egyikük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja, bár erről a támadók nem tudhattak. A verekedés előzménye, hogy két roma származású férfit nem szolgáltak ki a kocsmában egy korábbi incidensre hivatkozva. A szóváltás után nem sokkal a két helybeli hat másik társukkal tért vissza, és a vendégek közül hármat megvertek, a berendezési tárgyakban – székek, asztalok, bútorok – is kárt tettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik