Belföld

A 16 év felettiek véleményét várja Orbán Viktor

Az alkotmányozási konzultáció után a mindennapi élet legfontosabb kérdéseiről hirdetett meg konzultációt a miniszterelnök.

A szociális konzultáció során minden 16. életévét betöltött magyar polgár kap kérdőívet, a ma 16-17 évesek véleménye is számít – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

A szociális konzultációs kérdőíven tíz kérdés szerepel majd. Egyebek mellett az, hogy bevezessék-e a védett kor intézményét, azaz 55 éves kor felett senkit ne lehessen alapos fegyelmi indok nélkül elbocsátani, szükség van-e arra, hogy az állam korlátozza a közműszolgáltatóknál extraprofit beszedését, illetve hogy segítsék-e segély helyett munkalehetőséggel a munkanélkülieket.

Választ várnak arra, hogy több nyugdíjat kapjanak-e azok, akik gyermeket vállaltak és neveltek fel, hogy a szociális segélyt a rászorulóknak pénzben vagy alapvető szükségleti cikkekben folyósítsák-e, illetve nyújtson-e segítséget az állam a devizaalapú lakáshitellel rendelkezőknek, hogy ne kerüljenek utcára, valamint tegyék-e lehetővé, hogy ismét lehessen devizaalapú lakáshitelt felvenni.

A kérdőíven szerepel majd az a kérdés is: szükség van-e az állam fellépésére a gyógyszergyártókkal szemben, hogy ne a drágább orvosságokat erőltessék rá a betegekre a saját extraprofitjuk érdekében. Várják a válaszadók véleményét azzal kapcsolatban, hogy a nyugdíj kiszámításánál elsősorban a munkával eltöltött éveket vegyék-e figyelembe vagy a jövedelem arányában állapítsák meg a nyugdíjat, valamint az oktatási rendszer átszervezésénél az állam közpénzből elsősorban azokat a képzéseket támogassa, amelyekkel valóban el lehet helyezkedni, vagy az oktatást nem kell a gazdasági igényekhez igazítani.

Szijjártó Péter azt mondta: valamivel több mint 8 millió kérdőívet küldenek ki. Az első levelek jövő hét közepén érkeznek meg, de másfél-két hét alatt mindenkihez eljutnak majd. A válaszokat június 15-ig várják. A feldolgozás után, várhatóan június 30-ig nyilvánosságra hozzák a véleményeket.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök szóvivője elmondta: az alkotmányozási konzultációhoz hasonlóan ezúttal is 750-800 millió forintos költségre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik