Belföld

Gyurcsány antifasiszta szlogennel üzent Orbánnak

A spanyol polgárháborúban használt No pasarán! jelszóval üzentek a Fidesz vezetőjének.

“No pasarán! Nem törnek át” – az ismert antifasiszta politikai szlogennel üzent Gyurcsány Ferenc az MSZP városligeti majálisán Orbán Viktornak.

A szocialista politikus felidézte, hogy az új alkotmány elfogadtatása miatt a köztársaság elárulásával, a szabadság eltiprásával vádolta a miniszterelnököt. “Ma többet mondunk, azt mondjuk: No pasarán! Nem törnek át! Nem törik át a köztársaságpártiak erős hitét, politikai közösségét” – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc hangoztatta: május elseje a küzdelem és a harc kezdetének napja, amikor “azt üzenjük a köztársaság ellenfeleinek, hogy szembetalálkoznak velünk, és mi a végén erősebbek leszünk”.

A szocialista politikus – akit mintegy kétezren hallgattak az esőben, elmondta: a kormány nem törheti át a demokraták falát, mert a demokraták sokan vannak, és értik, hogy új politikai közösséget kell szervezniük “Orbán önkényével szemben”, hogy nincs okuk megbékélni “1989 alkotmányosságának sárbatiprójával”. “Mi őt legyőzni akarjuk, és le is fogjuk győzni” – hangoztatta.

A volt kormányfő kijelentette: május elseje a küzdelem és a harc kezdetének napja, amikor “azt üzenjük a köztársaság ellenfeleinek, hogy szembetalálkoznak velünk, és mi a végén erősebbek leszünk”.

Az MSZP majálisán Gyurcsány mellett három másik korábbi pártelnök is felszólalt.

“2014-ben megint a győzelem jön, a győzelemnek kell jönnie, mert hónapról hónapra százezrekkel nő azok száma, akik rájönnek, hogy csúnyán rászedték őket” – mondta Kovács László.

Hiller István kijelentette: a kabinet a tankötelezettség korhatárának leszállításával el akarja venni a felemelkedés esélyét a rászoruló fiataloktól. Lendvai Ildikó arra mutatott rá, hogy a szocialisták is felelősek azért, hogy a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerezhetett, hogy “demokratikus választásokon kétharmados diktatúra szabadult az országra”, ezért még nagyobb az MSZP felelőssége abban, hogy leváltsák a kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik