Belföld

Eltemették a munkavállalói jogokat

A munka ünnepe alkalmából a LIGA Szakszervezetek szimbolikusan "eltemette" a munkavállalói jogokat.

A budapesti Városligetben zajló eseményen bejelentették, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a munka világát érintő tervezett változtatásokról.

Gaskó István, a LIGA elnöke elmondta: “búcsúzni” kell például a sztrájkjogtól, mivel a sztrájktörvény jelenlegi formájában nem teszi lehetővé a sztrájkok megszervezését.

Gaskó István hangsúlyozta: a Munka törvénykönyvében olyan módosításokat tervez a kormány a közeljövőben, amelyek ugyancsak veszélyeztetik a munkavállalói jogokat.

Kifejtette: a próbaidő háromról hat hónapra emelése gyakorlatilag “intézményesíti” az indoklás nélküli felmondást. A Liga kifogásolja azt is, hogy a túlórákat az elképzelések szerint nem fizeti ki a munkaadó, hanem helyette szabadidőt ad. Ez Gaskó István szerint lehetővé teszi, hogy a munkáltató “garázdálkodjon” a túlórával, és ne a munkavállaló javára történjen az elszámolás.

A LIGA elnöke kiemelte: újra és újra tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a tervezett változtatásokról, azonban “ha nem jönnek az eredmények, akkor arra kényszerülnek a munkavállalók, hogy más eszközt is bevessenek az eredmény elérése érdekében”.

Gaskó István hozzátette: elsősorban az Országos Érdekegyeztető Tanács keretei között szeretnének tárgyalni, de nem zárkóznak el a kétoldalú tárgyalásoktól sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik