Belföld

Újabban a tűzoltókat kérdőívezi a kormány

Az önkormányzati tűzoltók elvesztenék hivatásos státuszukat.

Újabb kormányzati kérdőíven ezúttal a tűzoltókat kérdezik arról, hogy hivatásos állományúak akarnak-e lenni vagy önkormányzati dolgozók. A kérdőívet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken küldte el a tűzoltóságoknak, a válaszokat május 3-án délután 16 óráig várják.

A kérdőív tartalma vélhetően összefüggésben van a “tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény” tervezett módosításával. A tűzvédelmi törvény módosításnak tervezetét csütörtökig lehetett véleményezni e-mailben. A tervezet lényeges eleme, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóság kikerül a jogszabályból, csak önkormányzati tűzoltóságról van benne szó, illetve tőlük elkülönülten hivatásos tűzoltóságokról. Jelenleg a legtöbb tűzoltóság hivatásos önkormányzati tűzoltóság. A különválás azzal járna, hogy az önkormányzati tűzoltók adott esetben elvesztenék hivatásos státuszukat, mert kikerülnének a hivatásosok szolgálati törvényének hatálya alól.

Az “egyenruhások jogaiért” Facebook-profilon közzétett levél szerint a témával kapcsolatos kérdőívet küldött szét csütörtökön az OKF a tűzoltóságokhoz. A levélben az áll, hogy a Belügyminisztérium fel kívánja mérni, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok hivatásos állománya a katasztrófavédelem égisze alatt, vagy az önkormányzatokhoz tartozva kíván-e dolgozni a továbbiakban. A különbség, hogy hivatásos állományúként állami szervezetnél – a katasztrófavédelemnél – a hivatásosok szolgálati törvényének hatálya alá tartoznának, az önkormányzatoknál, munkavállalóként pedig nem.

A Facebookon a levelet kommentelők között egyébként felmerült, hogy ennyi idő alatt nem tudnak megfelelően tájékozódni, illetve, hogy nem igazi választási lehetőségről van szó. Ugyanis egy önkormányzat nem biztos, hogy fenn tud tartani köztestületi tűzoltóságot, a tűzoltóknak mint katasztrófavédőknek viszont a szolgálati törvény módosítása okozhat problémát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik