Belföld

Tom Lantos Intézet az emberi és a kisebbségi jogokért

Az intézmény vezetésének első hivatalos ülésével Budapesten pénteken megalakult a Tom Lantos Intézet.

Az intézményt ünnepélyesen június 28-án avatják fel – közölte az MTI-vel Maximilian Teleki, a TLI igazgatótanácsa végrehajtó bizottságának tagja, a Magyar Amerikai Koalíció (HAC) elnöke.

Az intézet célja a 2008-ban elhunyt Tom Lantos szellemi örökségének ápolása és ezzel összhangban az, hogy világszerte védje és erősítse az emberi és a kisebbségi jogokat, és hozzájáruljon a transzatlanti kapcsolatok fejlődéséhez.

A Tom Lantos Intézet, valamint a Gyarmati István vezette Demokratikus Átalakulásért Intézet munkáját közös, négypárti kuratórium felügyeli, amelynek társelnöke Schöpflin György néppárti EP-képviselő és Kovács László, az Európai Bizottság volt tagja, volt szocialista külügyminiszter.

“Rendkívül pozitív fejlemény, hogy a budapesti Tom Lantos Intézet a magyar kormány és az ellenék, és Fidesz, illetve az MSZP és az LMP megegyezése alapján jött létre, ami kedvező hatást gyakorolhat a magyarországi politikai közhangulatra” – jelentette ki az MTI-nek Maximilian Teleki. “A többpárti megegyezéssel létrejött intézmény küldetése, hogy a tolerancia eszményét hirdesse és a kisebbségek ügyét támogassa Kelet-Közép-Európában és az egész világon, ami a rendkívül összetett nemzetközi problémák megoldása révén vezető szerepet biztosít Magyarországnak és nagyon fontos az egész régió szempontjából” – tette hozzá.

A Tom Lantos Intézet hivatalos megnyitását egy nap választja majd el a 100 éve született Ronald Reagan budapesti mellszobrának felavatásától. A két eseményre az MTI értesülése szerint magas rangú vendégeket várnak az Egyesült Államokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik