Belföld

Önvizsgálatra szólít a cigány lovagrend

Cigány és nem cigány magyarokat a felebaráti szeretet nevében kér őszinte, személyes önvizsgálatra az első cigány lovagrend.

A Boldog Ceferinóról elnevezett lovagrend nagymestere, Pintér Szabolcs közleménye szerint erre azért van szükség, hogy közös hazánkban az együttműködésnek, egymás tiszteletének és megbecsülésének ne lehessen alternatívája a keresztény- és emberbaráti szeretettel gyökeresen ellentétes erők térnyerése.

Boldog Ceferino Gimenez Malla vértanú az első cigány ember, akit Boldoggá avatott a Katolikus Egyház. Születésének 150. és mártírhalálának 75. évfordulója lesz május 4-én. Ceferino lókereskedő volt, de bebörtönözték és kivégezték, mert Spanyolországban, a polgárháború idején egy pap védelmére kelt.

A Boldog Ceferino Lovagrend egy cigány keresztény közösség, amely fontosnak tartja, hogy a cigány magyarok is elfogultság nélkül megvizsgálják önmagukat és közösségeiket, hogy észrevegyék erényeiket és hibáikat is. Arra bátorítják a cigány embereket, hogy merjenek nyitni nem cigány honfitársaik felé és járuljanak hozzá a társadalmi béke megteremtéséhez.

A gyakorlatban elsősorban egyházi partnerekkel szeretnék tovább vinni, illetve ahol még nincs, ott megvalósítani a cigány pasztorációt. Támogatnák a cigány evangelizációs csoportokat, illetve karitatív tevékenységet folytatnának. A lovagrend 9 taggal indul, mások meghívásos alapon lehetnek a tagjai, miután döntött róluk az elnökség – mondta a Független Hírügynökségnek Pintér Szabolcs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik