Belföld

Fokozott rendőri ellenőrzés Gyöngyöspatán

Többirányú provokációról van szó Gyöngyöspatával kapcsolatban - mondta Semjén Zsolt.

A fokozott ellenőrzések során igazoltatásokra, illetve indokolt esetben gépjármű- és ruházatátvizsgálásokra is lehet számítani – közölte Soltész Bálint.

Az intézkedés eredetileg április 30-án éjfélig lett volna érvényben a területen.

Semjén Zsolt szerint vannak olyan külföldi érdekcsoportok, amelyek úgy akarják beállítani a gyöngyöspatai eseményeket, mintha polgárháborús helyzet alakult volna ki Magyarországon, ahonnan fasiszta csoportok miatt a romáknak menekülniük kell. A kormánypárti politikus emellett kicsinyes pártpolitikai érdekeket is lát amögött, hogy a hevesi településen történtek folyamatosan a hazai és nemzetközi érdeklődés középpontjában vannak. Semjén Zsolt ezzel kapcsolatban a Jobbikot és az LMP-t nevezte meg.

A miniszterelnök-helyettes szerint a Jobbik érdeke, hogy folyamatosan gerjessze a cigány-magyar konfliktust, mivel ezzel tudja táborát folyamatosan aktivizálni, “ez politikájának az esszenciája”. Az LMP politikusainak pedig azért érdeke, hogy a gyöngyöspatai ügy központban legyen, mert így ők mint emberjogi aktivisták léphetnek fel. Hozzátette: ezekkel a kicsinyes pártérdekekkel nemcsak a “hazának, hanem a cigány-magyar együttélésnek is kárt okoznak”.

Semjén Zsolt szerint elfogadhatatlan a félkatonai szervezetek fellépése. Működésüket azért sem lehet megengedni, mert abban az esetben mindenféle gárda alakulhat, “lesz betyárgárda, lesz ilyen-olyan cigánygárda” és akkor valóban kialakulhat egy polgárháborús helyzet. A KDNP-s politikus szerint Pintér Sándor belügyminiszter “kemény és határozott fellépése” helyes volt, meg fogja akadályozni, hogy a fenti helyzet kialakuljon – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik