Belföld

Az LMP benyújtotta a “Lex kukázást”

A továbbiakban is engedélyezné a másokat nem zaklató koldulást és kéregetést, illetve a hulladékgyűjtést.

Kaufer Virág képviselő, aki a főváros VI. kerületében, egy úgynevezett szemétsziget mellett tartotta Szilágyi Péterrel közös sajtótájékoztatóját, elmondta: az önkormányzati törvényt módosítani szándékozó javaslatra azért van szükség, hogy ne tiltsák be a “mélyszegénységben élők utolsó szalmaszálát, a kukázást és a kéregetést”.

Felhívta a figyelmet, hogy országszerte sorra hoznak olyan önkormányzati rendeleteket, amelyek pénzbírsággal sújtják a kukázást és a kéregetést. Ezeket a rendeleteket embertelennek nevezte. Hozzátette, hogy ráadásul a “vicc kategóriájába” tartoznak, mert a hulladékgyűjtésből élők képtelenek kifizetni a több tízezres büntetéseket.

Hangsúlyozta, hogy javaslatuk legfeljebb átmeneti megoldást jelent a problémára. Véleményük szerint a mélyszegénység felszámolásához a hajléktalan-ellátás fejlesztésére, egy szociális lakásszektor kialakítására és a garantált minimumjövedelem bevezetésére van szükség. Ezek finanszírozására visszaállítanák a progresszív adórendszert.

Szilágyi Péter szerint a koldulás és kukázás betiltása “egy kétségbeesett jel”, ami azt mutatja, hogy az elmúlt húsz év szociálpolitikája kudarcot vallott. Leszögezte, hogy a tiltást semmiképpen nem tartják megoldásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik