Belföld

Új betegjogi szervezetet hozna létre a kormány

Hatékonyabbá akarja tenni a betegjogi képviseletet az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, ezért két új szervezetet hozna létre.

Európai nívójú betegjogi képviselet létrehozását szorgalmazza Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az elmúlt 10 évben rosszul működött a betegek jogi védelme.

Az államtitkár egy csütörtöki konzultáción azt kérte az érintettektől: fogjanak össze és hozzák létre a Nemzeti Betegfórumot, amely a jogalkotó tanácsadó testülete, valamint a civil és egyházi szervezetekkel folytatott konzultáció színtere lehetne. A Betegfórummal párhuzamosan megalakítanák az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központot (OBDK) is, amelynek a betegek és szolgáltatók tájékoztatása, valamint a betegpanaszok fogadása lenne a feladata.

Szócska Miklós bejelentette azt is, hogy hamarosan a kormány elé kerül az az előterjesztés, amely megszüntetné a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot (NET).

A betegjogok képviseletét eddig a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYKA) látta el, melynek Csehák Judit egykori szocialista egészségügyi miniszter volt a vezetője. A szervezetet még március elején számolta fel a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.

A Nemzeti Egészségügyi Tanácsot az 1997-es egészségügyi törvényben hozták létre, elsősorban az egészségpolitikai döntések véleményezésére és javaslatára. 2007 májusától Dr. Papp Zoltán a szervezet elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik