Belföld

Nem jut elég pénz vakvezető kutyák kiképzésére

Egyre kevesebb négylábút sikerül felkészíteni a nemlátók számára, mert csökkennek a kutyaiskola működésére jutó források.

Két-három évet kell várniuk egy vakvezető kutyára leendő gazdáiknak; jelenleg 67-en szerepelnek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége vakvezetőkutya-kiképző iskolájának várólistán.

A Népszava a vakvezető kutyák világnapja (április 27.) alkalmából arról írt, hogy évről-évre kevesebb pénz jut a négylábú segítőtársak kiképzésére. Idén már a kormányzattól sem kapnak támogatást, így csupán magánadományokból működik az iskola.

Farkasné Schiff Mónika, a kutyakiképző intézmény vezetője azt mondta, egyre kevesebb négylábút sikerül felkészíteni a nemlátók számára, mert csökkennek a kutyaiskola működésére jutó források.

Egyetlen jószág kiképzése mintegy kétmillió forintba kerül, ám a kutyákat átvevő gazdáknak csak mintegy 50 ezer forintot kell fizetniük.

A vakvezető kutyák nemcsak a közlekedésben segítenek gazdáiknak, hanem egyben társaik is a hétköznapokban, így például abban is segítik őket, hogy társadalmi életet élhessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik