Belföld

Megsütné Pécs a “nemzet kenyerét”

Az ország valamennyi megyéjéből, valamint a határon túlról összegyűjtött búzából a baranyai városban készítik el augusztus 19-ére a nemzet kenyerét.

”Augusztus 19-én, egy nappal Szent István király és az új kenyér ünnepe előtt Pécsett a nemzet kenyerét ünnepeljük” – mondta Páva Zsolt (Fidesz-KDNP). Hozzátette: a programot hagyományteremtő céllal indítják.

Az ötletgazda, Korinek László elmondta: a búzát augusztus elején valamennyi magyarországi megyéből és a környező országok magyarlakta területeiről gyűjtik be. Az Összeöntés ünnepét augusztus 13-án Mohácson tartják, a búzát a helyi Szent Miklós Vízimalomban őrlik meg. Az augusztus 19-i Nemzet Kenyere Ünnepén Pécsen a megőrölt búzából megsütött pékárukat és környező borászok termékeit kóstolhatják meg az érdeklődők. Az első kenyeret Páva Zsolt szeli fel.

Az ünnepet követően egy-egy zsák liszt visszakerül azokra területekre, ahonnan a búza Baranyába érkezett. Elsősorban a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány házaiban lakó gyerekeknek sütnek belőle kenyeret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik