Belföld

Utcák átnevezéséről és villamosok vásárlásáról is döntenek

Huszonhat budapesti közterület kap új nevet, ha a főpolgármester előterjesztését a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadja.

A közgyűlés elé kerülő javaslat szerint huszonhat budapesti közterület kaphat új nevet. A Moszkva tér visszakapná a Széll Kálmán tér nevet, a Köztársaság teret II. János Pál pápa térre keresztelnék át, és utcát neveznének el többek között Sinkovits Imre színészről, Wass Albert íróról vagy Görgey Artúrról, az 1848-49-es szabadságharc hadvezéréről. Lenne Elvis Presley park a II. kerületben, a Lágymányosi hidat pedig Rákóczi hídnak neveznék el.

A jelenlegi szabályozás szerint Budapesten az utcazenéléshez csak ekkor kell engedélyt kérni, ha ahhoz hangosító berendezést is használnak. Ezen változtatna a főváros, az utcazenészektől akkor is kérnének közterület-foglalási díjat, ha nem használnak hangosítást. A jövőben közterület-használati díjat kellene fizetniük azoknak is, akik hírlapot vagy szórólapot osztanak.

Szabálysértéssé nyilvánítaná a közgyűlés, ha valaki életvitelszerűen közterületen lakik. A tervezet szerint a cél nem a büntetés, hanem a jogi fellépés lehetőségének megteremtése azokkal szemben, akik visszautasítják a felajánlott segítséget és inkább az utcákon maradnak. A hajléktalanok büntetése 50 ezer forint is lehet.

A közgyűlés elé kerül az az elképzelés is, amely szerint 2014-ig 96 villamost és 93 trolibuszt szerezne be a főváros. A második ütemben, 2016-ig további 37 villamos érkezne Budapestre. A 156,5 milliárd forintos beruházáshoz uniós támogatást szeretne elnyerni az önkormányzat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik