Belföld

Új trükkel lopják a gázt Budapest környékén

A fővároshoz közeli településeken egy olyan módszer a divatos, amely kívülről nem látszik, ellenőrzéskor pedig egyszerűen visszaállítható az eredeti állapot.

A Független Hírügynökséghez érkezett lakossági bejelentések szerint az új trükk lényege, hogy a plombák megsértése nélkül szakítják meg a kapcsolatot a fogaskerekek és a számláló között. Ha ellenőrzés jön, az összeköttetést biztosító alkatrészt egy kisebb lökéssel a helyére lehet billenteni.

A Független Hírügynökség az ügyben megkereste a négy nagy magyarországi földgázszolgáltató, illetve -elosztó társaságot.

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. azt közölte, hogy nem ismer olyan beavatkozást, amelyre illenének a fent leírtak. Ha valaki meg akarja szakítani a fogaskerekek és a számláló közötti kapcsolatot, meg kell bontania a számlálón lévő plombát, amit az Égáz-Dégáz egy külön plombával, az úgynevezett origináló szalaggal véd. Ezt a szalagot azért fejlesztették ki, mert a hatósági plombákat az utóbbi időben sikeresen hamisították. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. közölte, a biztonsági szalagot, ha egyszer felnyitják, több nyelven megjelenik rajta a rontott felirat, s ez – ha mást nem is, azt mindenképpen – bizonyítja, hogy megpróbálták manipulálni a mérést.
Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. közölte, szakemberei hallottak olyan módszerről, amellyel még a felszerelés előtti “benyúlással” értek el a fent leírthoz hasonló eredményt, de a valóságban nem sikerült modellezni ezt a megoldást: hiszen ha egyszer már fent vannak a mérő rögzítésére készült úgynevezett szolgáltatói plombák, akkor többé nem lehet “belenyúlni” – írják.

A Tigáz Zrt. válaszában azt írja, hogy az elkövetési módszereket két jól elkülöníthető csoportba lehet sorolni. Az egyik a házilagos kivitelezés, amit vagy maga a fogyasztó vagy pedig ismerőse, rokona végez el. Ezek nagyon könnyen felismerhetők, de a környezetre nézve a legveszélyesebbek.
A másik csoport az erre szakosodott bűnözők által, pénzért elvégzett beavatkozások. Ezek nehezebben felismerhetők, de az utóbbi években elvégzett fejlesztéseknek, folyamatos és visszatérő ellenőrzésnek köszönhetően ezeket is nagy bizonyossággal megtalálják.
Közölték, rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyek a manipulálások felismerését megkönnyítik, olyan diagnosztikai, elemző rendszereket is bevetnek a felderítéskor, amelyek a véletlenszerű ellenőrzések mellett célzottan mutatják a kényes területeket.

A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. 8-10 különböző gyártmányú és működési elvű gázmérőt alkalmaz szolgáltatási területén. Válaszukban azt írják, hogy gázlopáskor a tolvajok sok esetben feltörik a gázmérőkötéseken elhelyezett jogi zárakat, és megbontják a nyomás alatt lévő gázvezetéket is, ezzel súlyosan veszélyeztetik az élet- és vagyonbiztonságot. Így a szabálytalan vételező mind a saját, mind a környezete számára súlyos veszélyhelyzetet teremt – írja a Főgáz.

Az E.ON azt írta, hogy a szolgáltatási területén használatos gázmérőknél szakembereik nem tapasztaltak a lakossági bejelentéshez hasonló beavatkozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik