Belföld

Tovább olvadt a kormánypártok népszerűsége

Mind a teljes felnőtt lakosság, mind a pártválasztók körében vesztett támogatottságából a Fidesz-KDNP - derült ki a TÁRKI felméréséből.

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. áprilisi pártpreferencia-felmérésében rámutatott: előbbi csoportban 30-ról 29 százalékra, az utóbbiban 55-ről 53 százalékra csökkent a kormánypártok támogatóinak aránya. A MSZP támogatottsága a teljes lakosság körében 11-ről 12-re, a pártválasztók körében 21-ről 22 százalékra nőtt.

A Jobbik, illetve az LMP támogatottsága lényegében nem változott, előbbié kicsit, utóbbié kicsit nőtt. A teljes lakosság körében a legnagyobb arányt a bizonytalanok és a nem válaszolók teszik ki, márciusban 45, áprilisban 44 százaléknyian voltak. A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet a 2011. áprilisi pártpreferencia-kutatás adatait értékelve közölte, nem történt lényegi elmozdulás a pártok támogatottságában az elmúlt egy hónapban.

A FIDESZ-KDNP előnye továbbra is jelentős a többi politikai párt előtt annak ellenére, hogy ez az előny az elmúlt fél évben fokozatosan olvad. Az ellenzéki pártok támogatottsága ugyanakkor változatlanul töredéke a kormánypártokénak, mivel egyik ellenzéki párt tábora sem nőtt jelentősen az utóbbi hónapokban.

A TÁRKI továbbra is a FIDESZ-KDNP fölényét emeli ki a többi parlamenti párt előtt, bár a tavalyi év utolsó hónapjai óta egyértelműen csökkenni látja a kormánypártok támogatottságát. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a márciusi 30%-ról 29%-ra, a szocialista párté pedig 11%-ról 12%-ra változott áprilisra, azaz lényegében nem történt változás az elmúlt egy hónapban – közölte a Tárki.

A kutatás szerint a bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott: márciusban a választópolgárok 45%-a, áprilisban pedig 44%-a sorolható ide. A pártválasztók körében sem történt elmozdulás: a FIDESZ-KDNP támogatottsága a márciusi 55%-ról 53%-ra csökkent, miközben az MSZP-é 21%-ról 22%-ra nőtt, de egyik esetben sem jelentős a változás mértéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik