Belföld

Az mentőszolgálat irányítja majd a betegszállítást is

Az, hogy melyik szolgáltató köteles területi ellátásra, a biztosított lakóhelyétől vagy tartózkodási helyétől függ.

Módosult a betegszállítási rendelet, így július elsejétől az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) kötött finanszírozási szerződéssel rendelkező betegszállító szervezetek tevékenységét is – közölte az egészségügyért felelős államtitkárság szerdán az MTI-vel.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága szerint “az új rendszer lehetővé teszi a mentés és a betegszállítás esetenként egymást átfedő feladatainak teljes körű összehangolását”.

A tárca a jövőben is számít a betegszállító szervezetek munkájára – hangsúlyozták, amit az is bizonyít, hogy a napokban kétszázmillió forinttal emelték meg a betegszállítási kassza idei összegét.

Az, hogy melyik szolgáltató köteles területi ellátásra, a biztosított lakóhelyétől vagy tartózkodási helyétől függ. A jövőben ügyeleti időben csak azokat a betegeket szállítják haza a kórházakból, akiknek a vizsgálata, kezelése az ügyelet idején történt meg, vagy sürgősségi ellátásban részesültek.

Tömeges baleset vagy katasztrófa esetén az OMSZ irányítócsoportja a betegszállítási tevékenységet végző szervezetek aktív betegszállító gépjárműveit riasztja – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik