Belföld

Megint ott van a Véderő Gyöngyöspatán

Most épp gyerekek táboroztatását szervezik, de a polgármesteri címért is indulna a szervezet vezetője.

Miután hétfőn a bíróság megszüntette a Véderő nevű szervezet pénteken, garázdaság gyanújával őrizetbe vett nyolc tagja elleni eljárást, közülük már hétfőn többen újra megjelentek Gyöngyöspatán – írja az Index. Erről a helyi romák számoltak be az internetes lapnak.

Eszes Tamás, a Véderő ideiglenes megbízott parancsnoka, aki maga is helyi lakos, az Indexnek megerősítette, hogy heteken belül újraszervezik a kiképzőtábort. Szerinte szó sincs provokációról, amit az is bizonyít, hogy mivel az önkormányzat helyrehozta a hátsó utat, többé nem a romák lakta településrészen keresztül fogják megközelíteni a (romák házainak közvetlen szomszédságában lévő) helyszínt. Mint mondta, a hétvégi események előtt konzultáltak a rendőrséggel, a roma vezetőkkel, a cigányvajdákkal, mindenki nyugodt volt, ezért is érthetetlennek tartja a történteket.

Eszes Tamás azt is bejelentette, hogy független jelöltként indul Gyöngyöspatán a megüresedett polgármesteri székért. Tábi László korábbi polgármester április 19-én mondott le posztjáról. A választást a mandátum megüresedését követő 30 napon belül kell kiírni, és négy hónapon belül meg kell tartani.

Mint mondta, a Véderőnek semmi köze nincs a politikához, és a táboruk csak a körülmények szerencsétlen összjátéka miatt keveredett bele a politikai csatározásba. Arra a felvetésre, hogy ennek polgármesteri jelöltsége ellentmond, azt válaszolta: nem a Véderő, hanem ő indul a polgármesteri posztért. Szerinte a mögött sem kell provokációt sejteni, hogy a romák mellett vásároltak telket.

Ifj. Farkas János, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint a romák azt várják, hogy a “köztársaság álljon a sarkára”, és ne engedjék, hogy a véderősök figyelgessék és provokálják őket. Erre szerinte az a múlt heti kormányrendelet is alkalmas eszköz lehet, ami a jogszabályi felhatalmazás nélkül végzett közbiztonsági tevékenységet bünteti.

AJÁNLOTT LINK:

Újra megjelent a Véderő Gyöngyöspatán (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik