Belföld

Megemelnék a cigaretta árát az orvosok

Úgy vélik, szükség van a leszokás és a felvilágosítás, tájékoztatás mostaninál hatékonyabb támogatására.

Egy olyan törvénymódosítást szavazhat meg kedden az Országgyűlés, amely hatékonyan alapozhatja meg a dohányzás visszaszorítását – derül ki a Magyar Orvosi Társaságok nyilatkozatából. Önmagában a jogszabály még kevés ugyan a dohányzás eredményes visszaszorításához, ugyanakkor elengedhetetlen első lépés is – fogalmaznak.

Magyarországon a 15 évesnél idősebbek 36 százaléka rendszeresen dohányzik, ezzel Európában a legtöbbet füstölők között vagyunk. A dohányzók aránya a fiatal, 18-35 éves nők körében a legnagyobb, 48 százalékos – emlékeztetnek.

Az orvosi társaságok szerint tévedés azt hinni, hogy Magyarországon lesz a legszigorúbb törvényi szabályozás ezen a téren. Olyan tiltásokat vezetnek majd be, amelyek máshol már évek óta érvényben vannak. Ezeknek köszönhetően csökkenhet a passzív dohányzás, nem fognak visszafordulni a vendégek a füst miatt egy-egy vendéglátóhely bejáratában, és a fiatalok is kisebb eséllyel kaphatják meg az első szál cigarettát a diszkóban.

Az állásfoglalásban olvasható az is, hogy a szigorítás mellett emelni kell a dohánytermékek árát, szükség van a leszokás és a felvilágosítás, tájékoztatás mostaninál hatékonyabb támogatására. A javaslatok között szerepel az, hogy tegyenek elrettentő képeket a cigisdobozokra, illetve tiltsák meg zárt terekben a dohányreklámot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik