Belföld

Húzogatja a kormány bajszát a Szebb Jövőért

Nem ígérik, hogy civilként nem vesznek részt "esti egészségügyi sétákon", de mint mondják: "átadják a terepet".

A következő két hétben nem járőröznek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesült tagjai – írja keddi közleményében a szervezet. Megfogalmazásuk szerint átadják a terepet a kormánynak. Ugyanakkor azt is hozzáteszik: nem ígérik, hogy civil állampolgárként nem vesznek részt “esti egészségügyi sétákon”.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület szerint a kormány pénteken megtette közbiztonság-javító intézkedései közül az elsőt, amikor módosítottak egy szabálysértésekkel kapcsolatos kormányrendeletet. Eszerint százezer forintra büntethetik a jövőben azt, aki a jogszabály felhatalmazása nélkül igyekszik fenntartani a közrendet.

Az egyesület szerint a törvény módosítása csak arra van, hogy ellehetetlenítse a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület munkáját. Ezért úgy döntöttek, hogy átengedik a “cselekvés lehetőségét” a következő két hétre. Mint írják, ezúton szeretnék kifejezni együttműködési szándékukat a hivatalos rendfenntartó szervekkel. Ezalatt nem fognak megerősített járőrszolgálatokat ellátni, viszont azt nem ígérik, hogy civil állampolgárként nem vesznek részt “esti egészségügyi sétákon”. Mint írják, a kormányé a terep. Bizonyítsa be, hogy akar és képes a közbiztonság érdekében tenni.

Az egyesület tagjai az elmúlt hetekben Hajdúhadházon és Gyöngyöspatán is járőröztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik