Belföld

Gál és Hunvald szerint törvényesek voltak a lakáskiutalások

A vádlottak a bíróságon azt mondták: legális volt, ahogyan önkormányzati lakásokat a polgármesteri keret terhére kiutaltak.

Az erzsébetvárosi ingatlanbotrány vádjának lényege szerint az önkormányzat gazdasági bizottságának volt elnöke, Gál György ingatlanokért többmilliós vesztegetési pénzt kérve működött közre abban, hogy az önkormányzat strómanoknak adjon el épületeket, illetve lakásokat. A vádak között szerepel az is, hogy Hunvald György hivatali helyzetével visszaélve Gál György sógornőjének, barátnőjének és más ismerőseinek is utaltatott ki kedvezményes vételáron megvásárolható önkormányzati bérlakásokat a polgármesteri keret terhére.

Gál György a keddi tárgyaláson a kiutalások előkészítésével kapcsolatban kijelentette: egyetlen értékelő anyagot olvasott el csupán, de ez is annyira szakmai volt, tele műszaki adatokkal, hogy laikusok számára nem volt érthető. Ennek ellenére meggyőződése, hogy bűncselekmény nem történt, hiszen ha feltűnő értékaránytalanságot tapasztaltak volna, az feltűnt volna az önkormányzati képviselőknek. Gál azt mondta: én megbíztam a hivatalban, ők szerintem kellő ismeretekkel rendelkeztek. Arra a bírói kérdésre, milyen dokumentumokra alapozva látták indokoltnak, hogy egy egyedülélő nő 90 négyzetméternél nagyobb lakásigénye jogos, Gál György azt mondta, a hölgy a fogadóóráján mondta el, hogy idős családtagjaival kíván összeköltözni, ráadásul várandós is.

Hunvald György kedden hangsúlyozta, Gál György, mint a gazdasági bizottság elnöke nem a saját személyes véleményét, hanem a bizottság véleményét képviselte, az értékbecslést pedig a szakapparátus késziítette. Hunvald a kiutalások megalapozottságát firtató bírói kérdésekre azt válaszolta, nem tudták besuvasztani semmilyen kritériumrendszerbe azt, hogy ki kaphasson lakást a polgármesteri keretből.

A Hunvald-ügy tárgyalása a vádlottak további meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik