Belföld

Külföldi segítségre szorulnak a tűzoltók

27 német munkatársuk jön el teljes felszerelésben a tűzoltók rendvédelmi demonstrációjára.

Azért kérték kollégáik segítségét, mert fontosnak tartják, ha nem is a saját ruhánkban, mégis tűzoltóként állhassanak ki jogaikért. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete levélben fordult külföldi kollégáikhoz, azzal a kéréssel, hogy amennyiben van olyan bevetési ruhájuk, sisakjuk, csizmájuk, amit már nem használnak, küldjék el nekik. Az Európa több országának tűzoltóságaihoz elküldött felhívásban a HTFSZ azt írja, a magyar kormány folyamatosan, évek óta a tűzoltók jogainak csorbítását hajtja végre Magyarországon. Az utolsó megmaradt joguk a kedvezményes nyugállományba vonulási lehetőség, amelyet eddig törvény garantált. Most pedig ezt is el akarják venni tőlük, mindannak ellenére, hogy a bérük megalázóan alacsony.

A külföldi tűzoltókkal tudatták azt is, hogy már hetek óta tartó demonstrációsorozattal tiltakoznak az intézkedés ellen, eddig eredmény nélkül. A védőfelszerelésekre pedig azért van szükségük, mert a kormány megtiltotta nekik, hogy a saját egyenruhájukban álljanak ki, megfogalmazásuk szerint mert félnek a társadalom szolidaritásától és a tűzoltók egységétől.

Ígéretük szerint a demonstráció után visszaküldik a felszereléseket, ám ha azokra nem tartanak igényt, akkor szétosztanák azokat az ország több nehézségekkel küzdő kisebb tűzoltóságának.

Elsőként egy német tűzoltóság jelzett vissza a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének felhívására. Azt ígérték, 27 munkatársuk személyesen jön el, teljes felszerelésben, május 6-án, Budapestre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik