Belföld

Vér és indulatok: visszatértek a romák Gyöngyöspatára

"Menekülés" után is feszült légkör: vér, feljelentés, mentőautó és atrocitás.

Hazatért a romák egy része Gyöngyöspatára. Csillebércről érkezett meg az első csoport vasárnap délután. Több tucat rendőr van a településen. Atrocitás is történt, egy visszatérő roma asszony a buszról leszállva megtámadott egy nem roma helybelit. Arculütötte az idősebb nőt, akinek ettől eleredt a vére – jelentette a Független Hírügynökség helyszíni munkatársa.

Más híradások szerint a sértett azonnal feljelentést tett a helyszínen tartózkodó rendőröknél, akik felvették az adatait, majd elindultak a verekedő nő házához, hogy előállítsák. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője később arról tájékoztatott, hogy a verekedő asszonyt előállították a gyöngyösi rendőrkapitányságra, és eljárást indítottak ellene.

A megütött nőt mentővel szállították el a hatvani kórház traumatológiai osztályára. Mielőtt erre sorkerülhetett volna, az asszony a sajtónak azt mondta, hogy váratlanul érte a támadás, ő nem provokálta a roma nőt. Történt egy másik incidens is. Indulatos szóváltásba keveredtek a romák egy olyan férfival, akiről azt tartják, részese a romák elleni kampánynak

A hazatérők közül többen is azt mondták, szó sem volt üdülésről, mint ahogy azt a kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter állította, hanem menekülniük kellett. Volt, aki úgy fogalmazott: “azt sem tudtam, hogy élve találom-e a férjem a hazatértemkor”.

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke is azt hangoztatta újságíróknak: úgy érzi, hamarosan Jobbikos polgármestere lesz a településnek, és akkor nekik menniük kell, akár az országot is elhagyják, több mint valószínű, hogy menedékjogot fognak kérni az Egyesült Államoktól, Kanadától, illetve az Egyesült Királyságtól.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől március 17-ig járőröztek a 2.800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Korábban, március 6-án a Jobbik – a rendőrség becslése szerint – mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy “magyarpárti tüntetés” zajlott a községben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik