Belföld

Újabb kétség a romagyilkosságok körül

Ártatlanul ült három roma, akik kételkednek abban, hogy a valódi tettesek állnak a bíróság előtt.

Miközben megerősített rendőri állomány kereste a romák elleni támadások elkövetőit, a tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadás miatt majd egy évig ártatlanul fogva tartottak három tarnabodi roma fiatalembert, őket gyanúsítva a sorozat-bűncselekménnyel. Az érintettek a velük történtek miatt már nem bíznak a hatóságokban, és abban is kételkednek, hogy bizonyosan a valódi elkövetők állnak a bíróság előtt.

A Heves megyei Tarnabodon – ez volt a bűncselekmény-sorozat negyedik helyszíne – 2008. szeptember 29-re virradóra támadtak Molotov- koktélokkal és sörétes fegyverekkel az azóta már bíróság előtt álló debreceni illetőségű férfiak, hogy félelmet keltsenek a romákban. A célpontot ugyanakkor elvétették, mert nem roma emberek házaira rontottak rá.

Az eset után alig 12 órával a kommandósok elfogtak három helybéli roma fiatalt, és azonnal meggyanúsították őket a bűncselekmény elkövetésével. „Megalapozott gyanúval” 11 hónapon át fogva tartották őket, annak ellenére, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda a romák sérelmére elkövetett sorozattámadás részeként kezelte a tarnabodi esetet. A megalapozott gyanút egy azóta hamisnak bizonyult tanúvallomás támasztotta alá, és a ruházatukon talált lőpormaradvány, amely elfogásukkor a kommandósok öltözékéről kerülhetett rájuk.

A 11 hónapon át fogva tartott roma fiatalok elmondták: folytatólagos gyanúsítotti kihallgatásuk során háromszor voltak poligráfos vizsgálaton, ahol a nyomozók a galgagyörki és a piricsei támadásokról is faggatták őket, szabadulásuk előtt 3 héttel meg is gyanúsították őket ezekkel a cselekményekkel. Mint mondták, arra is rá akarták bírni őket a rendőrök, tegyenek terhelő vallomást egymásra.

A roma fiatalok úgy vélik, lehet, hogy még most sem a valódi elkövetők állnak a bíróság előtt. Úgy vélik, tippadójuk vagy segítőjük volt a most bíróság előtt álló vádlottaknak, de azt sem tartják kizártnak, rá akarják kenni valakikre ezeket a cselekményeket, még akkor is, ha a vádlottak részbeni beismerő vallomást tettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik