Belföld

Alternatíva a bűnre, a halálra és az indulatokra

Bölcskei Gusztáv: csak Isten tud valós alternatívát nyújtani.

Legyen a múlté a szégyen, a megaláztatás és az az indulat, ami keresztre vitte Jézust; húsvét üzenete az újrakezdés, ez Isten valódi alternatívája – mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban tartott ünnepi istentiszteleten.

Amikor húsvétot ünnepeljük, akkor azt köszönjük, hogy Isten alternatívát nyújtott arra, amire mi nem tudunk: a bűnre, a halálra és az indulatokra – mondta a püspök a templomot zsúfolásig megtöltő híveknek.

“Húsvét hajnalának világosságát csak az értékeli igazán, aki beleborzongott a nagypénteki déli sötétségbe. Megláttuk milyen az, amikor az ember önkényének, az ember diktatúrájának ki van szolgáltatva az élő Isten” – fogalmazott.

Bölcskei Gusztáv kitért arra is, hogy bár Jézus “megszégyenítve, lemeztelenítve, kigúnyolva és megalázva” függött a kereszten, de másnap Isten válasza az volt, hogy újrakezdést kínált. “Nagypéntek és húsvét kettősségében nem igaz a régi mondás, hogy amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten” – jegyezte meg.

Sokszor érzi úgy az ember – fogalmazott -, hogy nincs megoldás, hogy nincs alternatíva az élet nehézségeiben, sokszor nem látjuk, hogy “merre tovább.” Egymást érik a világban a “nagyon bölcsnek kikiáltott válságkezelő megoldások. Mindenki válságot akar kezelni a világban, csak éppen azt nem látjuk, hogy lenne olyan megoldás, amiben megmarad az ember embersége” – mondta.

“Vannak hamis alternatívák, látjuk a közelünkben is. Az nem alternatíva, hogy akinek valami nem tetszik, az kivonul a parlamentből, vagy akinek valami nem tetszik az bevonul Gyöngyöspatára. Ezek nagypéntek indulatát idézik, aminek a vége nem a világosság, nem a megoldás” – fogalmazott Bölcskei Gusztáv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik