Belföld

Romaügyi nemzeti kerekasztal

A kerekasztal munkájába bevonják hazánk valamennyi demokratikusan működő parlamenti pártját és a civil jogvédő szervezeteket.

Teleki László, a szocialista párt elnökségi tagja, volt romaügyi államtitkár szerint a romaügy nemzeti ügy, ezért nemzeti megoldásra van szükség.

Teleki László nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint az ő fogalmai szerint a Jobbik is beletartozik-e a demokratikus pártok sorába. Ugyanakkor – tette hozzá – a létrejövő nemzeti kerekasztal tagjai első ülésükön dönthetnek arról, hogy bevonják-e a munkába a Jobbikot.

A kerekasztal a többi között kidolgozhatna egy cselekvési programot arról, hogy milyen adókedvezményekkel tehetné a vállalkozások számára vonzóvá az állam a halmozottan hátrányos térségeket – ismertette.

Korózs Lajos, aki ugyancsak az MSZP elnökségi tagja, úgy vélekedett: mára napi rendszerességgel ismétlőnek a szélsőjobboldali csoportok megnyilvánulásai országszerte. A kormánynak “lövése nincs arról, hogy mit kéne csinálnia” és rendészeti eszközökkel akar szociális problémákat kezelni.

Szerinte az új alkotmányban kódolva van a jelenlegi állapotok fennmaradása, a Brüsszelnek benyújtásra kerülő konvergenciaprogram pedig sok százezer ember elnyomorítását jelenti.

Úgy tűnik, hogy a kormány lemondott a társadalom legalsóbb rétegeiről – mondta Korózs Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik