Belföld

A bérüket követelik a fegyveres biztonsági őrök

A Nemzeti Múzeumnál demonstrálnak a fegyveres biztonsági őrök ma 10 órától.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium állítólag ugyan szerződést kötött már az elmaradt bérekre, és közlése szerint tegnap át is utalta a szükséges összeget, ám a dolgozókat erről hivatalosan eddig nem tájékoztatták.

Gulyás László, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete fegyveres biztonsági őr tagozatának titkára a Független Hírügynökségnek azt mondta: már a múlt héten is ígéretet kaptak arra, hogy a héten megkapják elmaradt bérüket, ám pénz a mai napig nem érkezett meg. A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy a mai demonstráció után, a jövő hét péntekén is tüntetnek, akkor a juttatások karcsúsítása, a cafetéria eltörlése és az ellátás körülményei miatt.

A dolgozók egyébként már pert is kezdeményeztek munkáltatójuk, a száz százalékig az állam által üzemeltetett Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Nonprofit Kft ellen. A cég a megnyirbált költségvetése miatt januárban már jelezte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, hogy gondok lehetnek a kifizetéssel. Az őrzésért felelős vállalattól elbocsátani sem lehet dolgozókat, hiszen a közkincsek védelmére kirendelt őrök számát jogszabály határozza meg.

Szombaton 10 óra és délután 14 óra között 200 embert várnak a demonstrációra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik