Belföld

A TV evolúciója

Ha egy kisképernyős készüléket tartok a kezemben, azt telefonnak hívom. Látszólag ugyanaz nagyobb méretben a tablet nevet kapja. Ha kihajtható és még egy kicsit nagyobb, akkor az egy laptop. Ha pedig a nappaliban áll, és az egész egy – szinte keret nélküli – képernyő, akkor tévének nevezzük.

A fenti címkéket lassan valóban csak a méret alapján tudjuk ráakasztani az egyes készülékekre. Ami már ma valóság: a telefon után a tévé is kilépett saját kategóriájából és teljesen új szerepben jelenik meg otthonainkban.

A televíziózás örömét John Logie Baird skót feltalálónak köszönhetjük, akinek 1926-ban sikerült Londonból Glasgowba az első televíziós adást továbbítania, és talán nem is sejtette, hogy a 20. század legbefolyásosabb médiumát indítja útjára. Innen a fejlődés töretlen volt, de leginkább a képés a hangminőség területén történtek nagy előrelépések. Goldmark Péter Károly 1940. szeptember 4-én Amerikában mutatta be az általa kidolgozott, gyakorlatban is használható színes televízió szabványt. Egyre nőtt a készülékek mérete is, amit az egyre jobb képminőség tett lehetővé. A 21. század eleje a HD adások korszaka lett, majd a Samsung elsőként bevezette kereskedelmi forgalomban is a 3D technológiát. Egy dolog azonban nem változott: egészen napjainkig csak azt lehetett nézni, amit sugároztak.

A TV evolúciója 1

Nos, míg 2010 nagy újdonsága az volt, hogy a kép kikerült a síkból, addig 2011 a szabad tartalomválasztás éve lesz. Mostantól a tévé a világnak arra a részére lesz „ablak”, amire kíváncsiak vagyunk. Miért? Mert a Samsung idén több olyan készüléket is bevezet a magyar piacra, amellyel számítógép közbeiktatása nélkül is meg tudunk jeleníteni internetes tartalmakat, sőt a készülék azt is megjegyzi, hogy kereséseink alapján milyen az érdeklődési körünk, és ennek megfelelően ajánl böngésznivalót. Az okos telefonok (angolul: smart phone) után egyszerűen csak Smart TV-nek keresztelt készülékekre ezen felül alkalmazásokat is letölthetünk, így a kedvenc oldalak, mint például az index, az origo vagy az nlc a TV-re optimalizált formában lesz elérhető.

A Facebook segítségével akár a tévéképernyőn megjelenő kis ablakban chatelve lehet majd megosztani az éppen zajló focimeccs pillanatait barátainkkal. A skype lehetővé teszi, hogy életnagyságban lássuk beszélgetőpartnerünket, a youtube-ról szinte végtelen mennyiségű videó jeleníthető meg nagy képernyőn, és még sorolhatnánk…

A TV evolúciója 1

A „tévézés” másik új aspektusa a saját vagy (fel)vett tartalmak megjelenítésének széles köre. A fényképezőgéptől a Blu-rayen, vagy akár számítógépen keresztül a mobiltelefonig rengeteg készüléket tudunk kábellel vagy anélkül rácsatlakoztatni a Smart TV-kre. A rajtuk tárolt tartalom akár okostelefonunkat távirányítóként, illetve billentyűzetként használva is elérhető, sőt a tartalom keresése egy központi felületen keresztül úgy is megoldható, hogy nem az egyes készülékeken keresünk külön-külön, hanem kizárólag a tartalmak között válogatunk, függetlenül azok fizikai helyétől.

A Samsung Smart TV tehát egy teljesen új korszakot nyit, amely izgalmasabb, interaktívabb, személyre szabottabb. A tévé ezentúl az otthoni elektronikai berendezések zömének központi kép- és hangmegjelenítő
eszköze lesz…

További információk: www.samsungsmarttv.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik