Belföld

Szijjártó: a rendfenntartás az állam joga

A miniszterelnök szóvivője szerint nincs szó hirtelen szükség miatti kitelepítésről Gyöngyöspatán.

Az állam senkivel nem osztozik a rendfenntartás jogán – jelentette ki Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki ismertette azt a pénteken megjelent kormányrendeletet, amely szankcionálja, ha valaki a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség megszegésével polgárőr tevékenységet folytat és azt is, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha jogosultsága lenne a rend fenntartására, holott nincs.

Szijjártó Péter újságírók előtt úgy fogalmazott, voltak és vannak olyan emberek, szervezetek – “az esetek többségében persze politikai bujtogatásra” -, amelyek nem voltak hajlandóak komolyan venni azt az álláspontot, hogy a rendfenntartás kizárólag az állam joga, és “a rendfenntartás leple vagy hamis érve alatt” próbáltak másokat fenyegetve viselkedni.

“Mindenki, aki olyan cselekedetet folytat, mint amit az elmúlt napokban, hetekben látni lehetett, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy Magyarországon az állam kizárólagos joga, lehetősége és kötelessége a rend fenntartása”, annak szembesülnie kell az említett szankciókkal – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter a gyöngyöspatai eseményekről kifejtette: konzultáltak a Vöröskereszttel azután, hogy olyan hírek röppentek fel, amelyek valamilyen hirtelen szükségből vagy hirtelen szándék miatt végrehajtott kitelepítésről szóltak.

A Vöröskereszttől azt a tájékoztatást kapták – folytatta -, hogy az ő közreműködésükkel egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról.

Ehhez képest “jól láthatóan hazugságok” azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó – mondta a kormányfő szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik