Belföld

Szemétháború Józsefvárosban

Vizsgálatot indított a VIII. kerületi, kukázást tiltó rendelet kapcsán Budapest Főváros Kormányhivatala.

A rendelet január 1-jével lépett életbe, a kukázókat 50 ezer forintos bírsággal lehet sújtani a kerületben ennek alapján. Márciusban a szociális munkások, más szakemberek, szimpatizánsok tartottak demonstrációt, hajléktalan aktivistákkal a kerületben. A résztvevők közül 8 embert szabálysértéssel, egyet bűncselekménnyel gyanúsítottak meg. Előbbieket kukázás miatt, utóbbit, mert hangosan szabálysértésre – kukázásra – szólította fel a többieket. Közben a guberálók érdekében az állampolgári jogok biztosához fordult a csoport. Az ombudsman “az emberi méltósághoz való joggal, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő visszásság gyanúja miatt” vizsgálatot indított.

A héten Budapest Főváros Kormányhivatala is vizsgálódni kezdett, mert a csoport törvényességi ellenőrzési kérelmet nyújtott be hozzájuk a rendelet kapcsán. Ezután, csütörtökön akartak petíciót átadni a polgármesternek, aki nem vette át az iratot. Az Új Szemlélet Csoport közleménye szerint a szociális munkások és szociális szakemberek továbbra sem engedik, hogy lepel kerüljön a megoldatlan problémára. “Hadüzenetet” hirdetnek a polgármesternek, ami a rendelet visszavonásáig, vagy megsemmisítéséig, az érintetteket és a szakembereket valóban bevonó konstruktív megoldás életbe léptetéséig tart.

A rendelet ellenzői egyébként azzal érvelnek, hogy a kukákból általában a szelektíven gyűjthető dolgokat, mint a visszaváltható üveg, vagy papír – veszik ki a kukázók, mert szegények, nincs más lehetőségük és ebből remélnek némi pénzhez jutni. Szerintük a rendelet nem szünteti meg a szegénységet, legfeljebb kevésbé fognak látszódni a szegények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik