Belföld

Féltek a romák a Vörökereszt önkéntese szerint

Richard Field amerikai-magyar üzletember szerint a kitelepített cigány asszonyok és gyerekek nem "kirándulnak".

Richard Field amerikai-magyar üzletember, aki a Magyar Vöröskereszt önkénteseként pénteken Gyöngyöspatán járt, az MTI-nek megerősítette: a roma asszonyokat és gyerekeket a Véderő mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki vasárnapig a településről. Azt mondta, ha a Véderő “gyakorlata” befejeződik, a romák hazautaznak. Field korábban jelentős összeggel támogatta az LMP választási kampányát.

Az üzletember – aki segélycsomagokat vitt a romáknak és több önkéntes társával együtt felügyelte a roma családok elköltöztetését – úgy fogalmazott: lehet ezt “kirándulásnak” nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket.

Elmondta, hogy a romákat szállító buszok reggel 8 órakor elhagyták a települést. “Teljesen zökkenőmentesen zajlott le a dolog, profi módon meg volt szervezve” – mondta. Hozzátette, hogy a helyi roma vezető, Farkas János házról házra járva magyarázta el a családoknak, miről van szó. Azt mondta, minden asszonyt és gyerekeket kiköltöztettek a cigánytelepről, számításaik szerint 323 ember hagyta el Gyöngyöspatát. Hozzátette, “ha a Véderő gyakorlata befejeződik, a romák hazautaznak”.

Tájékoztatása szerint a kiköltöztetési akciót a Magyar Vöröskereszt finanszírozta; úgy tudja, a szervezetnek külön kerete van ilyen esetekre. Elmondta: a gyöngyöspatai romák kiköltöztetése mögött nincs politikai erő.

“Éreztem a romák félelmét, hogyne félnének” – mondta az üzletember és utalt arra, hogy a településen az előző hétvégén is volt egy félkatonai felvonulás, és megvertek egy cigány gyereket. “Egész éjszaka terrorizálták őket, lementek, kopogtattak a házaikon, köveket dobáltak az ablakokra” – mondta.

Kifejtette, nem lehetett tudni, hogy a Véderő milyen fegyverekkel tart a hétvégén katonai gyakorlatot, használnak-e éles lőszert. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a gyakorlatot közvetlenül a cigánysor mellett tartják meg. Arról is beszélt, hogy a cigányok házai melletti domboldalban reggel már feltűntek a Véderő mozgalom vörös sapkás tagjai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik