Belföld

AB-hoz fordul a Jobbik a rendvédelmi rendelet miatt

Dúró Dóra szerint közröhej tárgya lesz a kormány a jogszabály pontatlan megfogalmazása miatt.

Alkotmánybírósági beadványt nyújt be a Jobbik azzal a pénteken megjelent kormányrendelettel kapcsolatban, amely szankcionálja, ha valaki a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség megszegésével polgárőr-tevékenységet folytat és azt is, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha jogosultsága lenne a rend fenntartására, holott nincs – jelentette be Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten.

A jobbikos politikus elmondta: álláspontjuk szerint ez a szabályozás az önvédelem és a tulajdon védelmének alkotmányos jogába ütközik és pusztán az a célja, hogy “a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet és a tiszavasvári csendőrséget ellehetetlenítse”.

Dúró Dóra úgy látja, a rendelet értelmében, ha valaki a hétfőn elfogadott alaptörvénynek megfelelően egy a lakásába behatoló betörőt fenntart, amíg a rendőrség kiérkezik, akkor ezt az illetőt is szankcionálhatják.

A Jobbik szerint a kormány “közröhej tárgya lesz a pontatlan megfogalmazása miatt” hiszen már jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy a múlt héten Hajdúhadházon őrizetbe vett polgárőrök semmilyen törvénysértést nem követtek el, azonban a mostani kormányrendelet ennek ellenére is büntetné akár az ilyen eseteket is. Ráadásul a kormány például azt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet lehetetlenítené el ezzel a kormányrendelettel, amely hatezer támogató aláírást gyűjtött azon a Hajdúhadházon a járőrözések folytatásával kapcsolatban, ahol 2010-ben az országgyűlési választásokon csak háromezren szavaztak a kormánypártokra – mondta Dúró Dóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik