Belföld

A szakszervezetek szerint rágalmaz a Hírcentrum

Szerintük a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványba bevitt üdülővagyon államosításáról akarják elterelni a figyelmet és lejáratnák a vezetőket.

Közös közleményben tiltakozott hat szakszervezeti szövetség a – megfogalmazásuk szerint – ellenük indult rágalomhadjárat ellen. Korábbi sajtóhírek szerint ugyanis a Nemzeti Üdülési Alapítvány félmilliárd forintot fizetett ki egyes szakszervezeteknek az üdülési csekk népszerűsítéséért.

A Magyar Nemzet írt arról korábban, hogy várhatóan feljelentést tesz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál folytatott pazarló vagyongazdálkodás miatt. A lap csütörtökön írta meg, hogy a Kehi vizsgálata szerint 2005 és 2009 között több száz milliós vagyoni hátrány érhette az államot. A többi között az 1992-ben induló vagyonként megkapott 365 ingatlanból ma már egyik sincs az alapítvány közvetlen tulajdonában, amely félmilliárd forintot fizetett ki egyes szakszervezeteknek az üdülési csekk népszerűsítéséért.

Hat szakszervezet közös közleménye szerint visszautasítja a – megfogalmazásuk szerint – a központi Hírcentrum által indított rágalomhadjáratot, ami a szakszervezeti vezetők lejáratására irányul. Véleményük szerint a kampány célja az, hogy a kormányzati intézkedések ellen várható szakszervezeti fellépést előre elhiteltelenítse és elterelje a figyelmet a konvergenciaprogram húsbavágó intézkedéseiről, valamint nem utolsó sorban a Nemzeti Üdülési Alapítványba bevitt szakszervezeti üdülővagyon államosításáról. A közlemény aláírói az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik