Belföld

Nyugdíjas rendőr kéri számon a köztársasági elnököt

A szakszervezeti aktivista egy korábbi, Schmitt által aláírt kampánylevélre hivatkozik, amelyben a nyugdíjak megőrzéséről írt a Fidesz.

Egy tavalyi kampánylevélben tett ígéretét kéri számon a köztársasági elnökön Kovács István nyugdíjas rendőr törzszászlós, aki ajánlott levelet küldött Schmitt Pálnak a Sándor-palotába, telefonszámával, e-mail címével együtt a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatban.

A Fidesz tavalyi választási kampányában küldtek a nyugdíjasoknak garancialevelet Schmitt Pál aláírásával. Ebben egyebek mellett azt ígérik: ha a Fidesz kormányra kerül, garantálja a nyugdíjasoknak, hogy “aki ma nyugdíjat kap, a jövőben is hiánytalanul megkapja nyugdíját”.

Kovács István leírja, hogy 1987 és 2009 között rendőrként dolgozott, közterületen szolgált. Megromlott az egészségi állapota, így a hatályos jogszabály alapján 2009. december 1-jén szolgálati nyugdíjas lett. Most önkéntesként a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének aktivistája.

Mint írja: tavaly február végén kapta kézhez Schmitt Pál levelét, melyben a politikus garanciát vállalt arra, hogy megvédi a nyugdíját az MSZP-től. “Nagyon megnyert az, hogy végre egy politikus aláírásával mer felvállalni felelősséget” – fogalmazott. A szolgálati nyugdíj elvétele számára azt jelentené, hogy elveszítené a lakását, a gyermekeit nem tudná ellátni és munkanélküli lenne. Ez a hír lesújtott mindenkit a családjában – tette hozzá.

Kovács István azt állítja: a nyugdíjgarancia érvényesítése akkor jutott eszébe, amikor a tavaly júniusban vásárolt vasalójuk elromlott. Garanciajegyük nem volt, de a számlát megőrizték, és a vásárláskor azt ígérték nekik, hogy garanciajegy nélkül is cserélik a készüléket fél éven belül – ezt meg is tették az áruházban. A nyugalmazott rendőr azt írja: megvolt neki Schmitt Pál levele is, “Írásos garanciánk van a Magyar Köztársaság Álamfőjétől! Az Államfő szava sokkal, de sokkal többet ér, mint a TESCO szóbeli garanciája”.

Írja még azt is, hogy azért szavaztak tavaly a Fideszre, mert változást ígértek neki, és elegük volt az előző 8 év hazugságaiból. Ő megtette a magáét a szavazófülkében, így szerinte erre az esetre általánosságban a Polgári törvénykönyv rendelkezései valamint a 151/2003-as kormányrendelet vonatkozik.

Kovács István kéri, hogy Schmitt Pál a garancia alapján mentse meg a szolgálati nyugdíját, valamint jelzi: a levelet magánemberként írta ugyan, de közzé is teszi, hogy felhívja munkatársai figyelmét a garanciára. Mellékeli egyben a tavaly kiküldött fideszes garancialevelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik