Belföld

Nem maradhatnak titokban a közszolgák adatai

Az adatvédelmi biztos szerint, ha a köztisztviselő feladatkörével kapcsolatban igénylik, akkor nyilvánosságra lehet hozni az adatait.

Jogszerűen hozhatja nyilvánosságra a közszféra munkaadója a köztisztviselők, önkormányzati tulajdonban álló cégek vezető tisztségviselőinek feladattal összefüggő személyes adatait – közölte Jóri András adatvédelmi ombudsman csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint közérdekből nyilvános személyes adatok: a köztisztviselő neve, iskolai végzettsége, szakképzettsége, tudományos fokozata, idegennyelv-ismerete, képzésre, átképzésre vonatkozó adatai, a közszolgálati jogviszony kezdete, állampolgársága, a bűnügyi nyilvántartó szerv által kiállított hatósági bizonyítvány száma, kelte, a közigazgatási alap- és szakvizsga adatai, a jubileumi jutalom és a végkielégítés kiszámításának alapjául szolgáló időtartamok, az esküokmány száma, kelte, a közigazgatási versenyvizsga adatai.

Nyilvános az alkalmazó közigazgatási szerv neve, székhelye, a köztisztviselő besorolása, annak időpontja, a munkakörök megnevezése és időtartama, a vezetői kinevezésének, megbízásának, valamint annak meghosszabbításának és megszűnésének adatai, a címadományozás, jutalmazás, kitüntetés adatai, a minősítések időpontja, a hatályos fegyelmi büntetés. Próbaidejének adatai, a személyi juttatások nyilvántartása a központi létszám- és bérgazdálkodási statisztikai információs rendszer figyelembevételével, a kormányzati kirendelésének adatai, a közszolgálati jogviszony megszűnésének, valamint az áthelyezés időpontja, módja, a végkielégítés adatai, a felmentési időtartam adatai.

A közérdekű adat megismerése iránt bárki igényt nyújthat be. Az adatot kezelő szerv a legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 15 napon belül tesz eleget a kérésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik